Hlinečtí záchranáři usilují o novou budovu. Ta současná jim komplikuje práci

Záchranáři, kteří zasahují na severu Vysočiny budou mít zřejmě lepší podmínky. Posádky z Hlinska mají dnes garáže daleko od lékařských pokojů a sklady v oddělených budovách. Pokud získají dotaci, mohli by začít stavět novou stanici už na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto)

Sanitka, sanitní vůz (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Tady jsme v pronájmu v prostorách města, pod námi jsou komerční prostory, květinářství, nehty,“ říká ředitel zdravotnické záchranné služby Pavel Svoboda.

„Dřív jsme měli železná vrata a holky je ani neudržely. Řidič jim musel pomáhat je zavírat,“ dodává.

Prostory záchranné služby jsou velmi stísněné, není v nich ani dost prostoru pro náhradní léky, které jsou umístěny na opačné straně budovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Špatné pracovní podmínky hlineckých záchranářů si prohlédla reportérka Iveta Záleská

Je stanoveno zákonem, že do dvou minut od výzvy jsou zdravotníci povinni vyrazit. Než se ale hlinečtí záchranáři dostanou k sanitce, uběhne víc času.

„Cesta je velice krkolomná, desítky metrů dlouhá. Je to pak kličkovaná chodbami, kde jsou civilisté, kdykoli tady může být nějaká překážka,“ popisuje Svoboda.

Úzké jsou také garáže, kde jsou zaparkovány dvě sanitky. Kvůli nedostatku prostoru musí jedna na určené místo vždy zacouvat, protože by se do ní zdravotníci jinak nedostali.

„Když potřebujeme dát sanitku do pořádku po nějaké větší akci, například resuscitaci nebo havárce, zajíždíme dozadu do dezinfekční místnosti. Tam to v noci myjeme a doplňujeme,“ vypráví záchranářka Alena Adámková.

Andrea Kratochvílová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme