Spojené státy volají po zastavení násilí na Ukrajině. Bílý dům je prý 'zděšen'

Washington vyzval ukrajinskou vládu ke zdrženlivosti a k odvolání bezpečnostních jednotek z centra Kyjeva. Při zásahu ukrajinské policie zahynulo v hlavním městě nejméně 14 aktivistů a sedm policistů. Nepokoje propukly i v několika dalších ukrajinských městech, včetně Lvova na západě země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Joe Biden v telefonickém rozhovoru vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby okamžitě stáhnul vládní jednotky a obnovil dialog s opozičními lídry.

Spojené státy zdůrazňují, že násilí je nepřijatelné na obou stranách barikád, ukrajinská vláda má ale podle Bílého domu zvláštní odpovědnost za uklidnění situace.

Mluvčí americké administrativy Jay Carney už předtím prohlásil, že Spojené státy jsou zděšené mírou násilí v Kyjevě. Bílý dům varoval, že hrubá síla krizi nevyřeší a také vyzval prezidenta Janukovyče k neprodlenému jednání s představiteli opozice.

OBRAZEM: V Kyjevě bojují demonstranti s policií. Hoří auta i stany, umírají další lidé

Číst článek

Už dříve tento měsíc pronikly do médií informace o tom, že američtí zákonodárci chystají návrh finančních sankcí, které by v případě rozšiřování násilností mířily jak na ukrajinské vládní představitele, tak případně i na lídry protestního hnutí. V reakci na krizi Washington už před několika týdny zrušil několika ukrajinským představitelům víza.

Po okamžitém zastavení násilností na Ukrajině volá kromě Spojených států i Evropská unie a OSN. Brusel pohrozil možnými sankcemi vůči těm, kdo krveprolití v Kyjevě rozpoutali.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme