Lidé na Přerovsku nechtějí utrácet za drahý pohřeb, na obřadu šetří

Stále méně Přerovanů je ochotných utrácet za nákladné pohřby. V regionu, který trápí vysoká nezaměstnanost, mají lidé hlouběji do kapsy. A tak přibývají skromné pohřby bez obřadů a také kremace, které jsou ve srovnání s klasickým pohřbem jednoznačně levnější variantou. Navíc tak lidé ušetří ještě za hrobové místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitov

Hřbitov | Foto: Marián Vojtek

Muzikanti, farář, záplava květin a bohatá hostina – tak vypadaly dřív pohřby, patřily stejně jako svatby nebo křtiny mezi důležité rodinné události. Tak si je pamatuje Antonie Kubíková, sama si na svůj pohřeb odkládá peníze celé roky, patří ke generaci, pro kterou je to samozřejmostí.

„Já si myslím, že každý člověk si šetří. Než umřu, ať mám na pohřeb,“ tvrdí. Jenže co nejlevnější varianty pohřbu volí stále více lidí, potvrzuje Zdeněk Páleník, vedoucí správy hřbitova a pohřební služby v Přerově:

„Lidé se poslední dobou snaží, aby ten pohřeb byl udělaný co nejrychleji. Kolikrát se nám stává, že už nechtějí ani řečníka, ani kněze, jen hudbu, tři skladby a konec,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak peníze ovlivňují podobu pohřebního obřadu, informovala reportérka Jana Zemková

Kolem právě prochází floristka Jarmila Zdráhalová, nese kytici na rakev. „Červené gerbery, 850 korun, jak si kdo objedná. Od 500 až třeba do 1500,“ popisuje.

I na květinách se dá ušetřit. „Stává se, že si lidé na obřad půjčí květiny a pak nám je zase vrátí,“ uvádí příklad Páleník.

Desítky tisíc se dají ušetřit i na rakvích. „Máme různé druhy rakví, ať už jsou to dubové, smrkové, papírové. Mohou být od tří tisíc do 40 až 50 tisíc korun,“ ukazuje Páleník.

Třetina lidí už se navíc neloučí s příbuzným v plné obřadní síni, neobjednává si řečníka a skromný pohřeb se odehrává v jiných prostorách.

„Není v obřadní síni, ale v takové malé místnosti, kde je rakve za sklem. Lidé tam pobudou většinou tak deset patnáct minut. Je tam puštěná hudba, potom odejdou. Tímto způsobem se rozloučí,“ ukazuje správce hřbitova.

Podle Zdeňka Páleníka i tak nejlevnější pohřeb vyjde na osm tisíc korun, a i to je pro některé lidi částka hodně vysoká.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme