Brno se chce domluvit s aktivisty, kteří brání stavbě nového hlavního nádraží

Brno zkouší přesvědčit aktivisty, aby umožnili přestavbu hlavního nádraží. Lidé z Židenic se už potřetí odvolali proti územnímu rozhodnutí železničního uzlu a pokud uspějí, stavba se opět odloží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží Brno

Hlavní nádraží Brno | Foto: Tomáš Adamec

Místním občanským sdružením se nelíbí, že kdyby se nádraží posunulo do nové polohy - takzvaná varianta U řeky - tak by na železnici, kudy nyní jezdí pouze nákladní vlaky, jezdily i vlaky osobní. S tím by se samozřejmě vázal zvýšený hluk. A navrhovaná protihluková opatření nejsou prý dostatečná.

Magistrát aktivistům navrhuje vypracování nové studie, díky které by se protihluková opatření mohla zvětšit. A výměnou za to požaduje stažení odvolání proti územnímu rozhodnutí. Tuto dohodu navrhuje město zakotvit i smluvně.

Část aktivistů tuto nabídku zvažuje, Miroslav Patrik z Dětí Země ji ale považuje za bezpředmětnou:

„Nabídku jsme řešili uvnitř Dětí Země, shodli jsme se na tom, že pro nás bude jednoznačně důležitější počkat na rozhodnutí magistrátu, které buď odvolání uzná a vrátí to na stavební úřad, nebo to zamítne a územní rozhodnutí bude pravomocné a může se pokračovat ve schvalování.“

V Brně představili dvě varianty vlakového nádraží. Rozhodnout se má do konce roku

Číst článek

Podle náměstka primátora za ODS Roberta Kotziana je nutné nové nádraží postavit co nejdříve. Zejména proto, že peníze z Evropské unie půjdou čerpat jen do roku 2020.

„Veškeré další vyhlídky na financování jsou velmi spekulativní a řekněme hodně nejisté. To znamená, že základním úkolem v krátké době je získat pravomocné územní rozhodnutí a umožnit tak do tří čtyř let stavbu nového nádraží," uvádí Kotzian.

Zda bude nádraží v centru, nebo odsunuté, rozhodne stát, a ne město Brno. Stát teď vypracovává studii proveditelnosti obou variant, která by měla být hotová nejdřív za rok.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme