Ukrajinu opouštějí turisté, vysoce postavení úředníci a bohatí podnikatelé, letenky rychle mizí

Eskalace násilností na Ukrajině vyhání ze země nejen zahraniční turisty, ale i tamní zbohatlíky. Z Ukrajiny podle kyjevské televize utíkají i někteří vysoce postavení úředníci s rodinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agentura ITAR-TASS píše o masovém odchodu turistů. Ředitel hotelu Kozacky, který se nachází na kyjevském Majdanu, řekl, že hotel je stále v provozu a mají spoustu volných pokojů. Obsazené jsou jen ty s výhledem právě na Majdan, obsadili je novináři.

V dalším hotelu Ukrajina je to jiné. Na střechách jsou podle médií ostřelovači, v přízemí je improvizovaná ošetřovna a také márnice.

„Je to práce ostřelovačů. Žádný z mrtvých nedostal zásah do paží nebo nohou. Střelili je přímo do srdce,“ řekla Rádiu Svoboda lékařka Olga Bogomolecová, která pracuje v ošetřovně hotelu Ukrajina.

ONLINE: Ukrajina se vrátí k ústavě z roku 2004, omezí se tak pravomoci prezidenta

Číst článek

ITAR-TASS podotýká, že není lehké se z Ukrajiny dostat. Prý jsou vyprodané všechny letenky na lety do Mnichova, Frankfurtu, Vídně a Valencie v příštích 24 hodinách.

Ukrajinští zbohatlíci používají soukromá letadla. Například kyjevské letiště Žuljany eviduje 64 zvláštních letů pro významné osoby. Podle ITAR-TASSu údajně odletěl i syn prezidenta Janukovyče.

Prezidentská kancelář to ale popřela, Janukovyčovi synové i s rodinami jsou prý stále na Ukrajině.

Pro Ukrajince v ulicích je nejpotřebnější akutní lékařská pomoc přímo na místě

Číst článek

BBC zase informuje o odletech žen s dětmi i jejich psími mazlíčky. Podle médií mají tito lidé spoustu zavazadel a zřejmě i peněz.

Ukrajinští oligarchové jsou ale výrazně svázaní s režimem prezidenta Viktora Janukovyče.

Nejbohatší Ukrajinec, Rinat Achmetov, hlavní finanční podporovatel režimu a dlouholetý spojenec Janukovyče, už několikrát odsoudil násilnosti, dokonce diskutoval s demonstranty před svým domem v Doněcku. Prezidentovi je ale podle všeho stále věrný. Bývalý poslanec Achmetov ovládá skupinu asi 50 poslanců.

Bohdan Rajčinec: Pokud k dohodě nedojde, lidé na Ukrajině nebudou chtít žít

Číst článek

Vliv v parlamentu mají i někteří další oligarchové - Vadim Novinky, třetí nejbohatší muž Ukrajiny, a Serhyj Tyhypko, někdejší prezidentský kandidát. Ten vyzval ke vzniku nové úřednické vlády a k mezinárodnímu jednání o krizi.

BBC ale uvádí, že výzvy krveprolévání nezastaví a že tito oligarchové zatím nevyužili svůj vliv k ukončení krize.

Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme