Náboženský úřad v Dubaji zakázal muslimům cestovat na Mars

Generální úřad pro islámské záležitosti ve Spojených arabských emirátech vydal doporučení, že by se muslimové neměli vydávat na Mars. Bylo by to prý hazardování se životem. Úřad vydal fatvu nejen na zapojení do programu osidlování Marsu, ale i na propagaci možnosti jednosměrného letu na rudou planetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člověk na Marsu

Člověk na Marsu | Foto: NASA

Cesta na Mars by podle dubajského úřadu znamenala hrozbu pro lidský život a to je pro islám nepřijatelné. Každý, kdo se pro takový riskantní krok rozhodne, vystavuje se prý hrozbě zatracení, jako kdyby spáchal sebevraždu.

Jde o reakci na aktivitu nizozemské společnosti Mars One, která chce po roce 2022 poslat 20 dobrovolníků na Mars a vše přenášet jako reality show. Po přistání na povrchu rudé planety tam mají lidé založit malou základnu a zůstat tam až do konce života.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fatvě úřad pro islámské záležitosti ve Spojených arabských emirátech v otázce letů na Mars mluvil arabista a odborník na islám z Akademie věd Bronislav Ostřanský

Podle dubajských médií se na cestu přihlásilo i několik stovek Saúdů a náboženský úřad se obává, že jsou mezi nimi i lidé, kteří se chtějí vyhnout trestu nebo soudu.

Závaznost fatvy je omezená

„Fatva je dobrozdání kompetentního znalce islámského práva, ve kterém se řeší otázky, které nejsou jednoznačně vyřešeny v základech islámu, to znamená v koránu a v tradici Prorokově,“ vysvětluje arabista a odborník na islám z oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu Akademie věd Bronislav Ostřanský.

Fatvu má právo vydat muftí, což by měl být člověk vzdělaný v islámském právu a teologii, což jsou v islámu úzce propojené disciplíny. „Závaznost konkrétní fatvy je omezena pouze na ty, kteří uznávají toho dotyčného muftího. K různým otázkám existují různé fatvy, často zcela protikladné,“ upozorňuje Ostřanský.

Většina otázek, které se fatvami řeší, jsou podle něj zcela obyčejné a nezajímavé. Výnos vydaný Generálním úřadem pro islámské záležitosti ve Spojených arabských emirátech podle něj patří spíše mezi rarity.

„Islámské právo se musí zabývat i záležitostmi, které mohou nastat, byť jen ryze hypoteticky nebo je-li ta pravděpodobnost velmi malá. Ale z principu to musí být právně ošetřeno. A z toho vyplývají i některé kuriozity,“ vysvětluje arabista a odborník na islám.

Porovnání základních parametrů planety Mars se Zemí | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Vladimír Kroc, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme