Po dohodě vyjednané evropskými diplomaty nastal v Kyjevě klid zbraní. Napětí ale trvá

Dohoda mezi politickými rivaly na Ukrajině, kterou zprostředkovala Evropská unie, zatím uklidnila situaci. Radikálnější příznivci opozice ale podobu dohody odmítli. Skupina Pravicový sektor požaduje okamžitou rezignaci prezidenta, v opačném případě hrozí útokem na jeho sídlo. Lhůta pro odstoupení vyprší v 10 hodin dopoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč | Zdroj: ČTK

Dav několika desítek tisíc lidí vypískal z tribuny dokonce i populárního šéfa opoziční strany Úder Vitalije Klička.

„K vítězství musíme jít krok za krokem, žádat teď odstoupení prezidenta je nereálné. Útok na prezidentský palác by byl chybou a nebezpečnou provokací,“ snažil se přesvědčit Majdan Kličko.

Evropští diplomaté se snažili celou minulou noc přimět znesvářené strany ke kompromisu. S dohodou jsou spokojeni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější informace přímo z centra Kyjeva přináší zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Osobně jsem spokojený. Je to nejlepší možný výsledek, který dává Ukrajině šanci k obnovení míru a evropské cesty. Nezapomeňme, že krize začala nespokojeností milionů lidí, kteří chtěli těsnější vazby s Evropskou unií,“ zdůraznil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Dohoda zahrnuje vládu národní jednoty, omezení pravomocí prezidenta, předčasné volby do konce roku nebo odevzdání nelegálně držených zbraní úřadům.

„Každého ta dohoda neuspokojí, ale byla to možná poslední možnost k úniku ze spirály násilí, poznamenal šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Rezervovaněji, přesto s určitým uspokojením se k míru postavili Rusové.

"Děkujeme, Češi" nebo "Hanba Putinovi" znělo v Praze při demonstraci Ukrajinců

Číst článek

Ukrajinští poslanci otevřeli cestu k osvobození expremiérky Julije Tymošenkové. Pokud usnesení parlamentu podepíše prezident Viktor Janukovyč, jeho hlavní rivalka a hrdinka opozice bude po třech letech volná.

Za mříže Tymošenkovou poslal soud v kontroverzním verdiktu kvůli údajnému zneužití úřadu. Už před hlasováním o Tymošenkové ukrajinští poslanci omezili pravomoci prezidenta a zbavili funkce ministra vnitra Vitalije Zacharčenka kvůli jeho odpovědnosti za střelbu do demonstrantů.

V Kyjevě pohřbívají své mrtvé | Foto: Martin Dorazín

13 obětí násilností je už i ve lvovském regionu. Další dvě oběti má na svědomí požád zdejšího armádního skladu. Je možné, že příčinou byl výbuch, ale podle plukovníka Sergije Zjubaněnka, který velí tamní policii, je ještě brzy, aby se dalo s jistotou říci, zda šlo o nehodu, nebo úmyslný čin.

Mezi vyšetřovacími verzemi jsou jak možná sabotáž ze strany opozičních aktivistů, tak provokace vládních jednotek.

Nejen ve Lvově vyhlásili třídenní smutek. Starosta západoukrajinského města vyzval veřejnost, aby místo za zábavou zamířila do kostelů.

„Zahalte se do smutku a uvědomte si, že lidský život je to nejcennější, co máme,“ vzkázal starosta Lvova Andrej Sadovij.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní­ účet 2000537915/2010
-
Člověk v tísni, Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300; "DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

Radnice pomůže všem rodinám, které to budou potřebovat, s převozem ostatků z Kyjeva. První tělo by mělo dorazit v sobotu ráno. V kostele apoštolů Petra a Pavla proběhne zádušní mše, kde se veřejnost bude moci poklonit památce zemřelého.

Po dobu smutku budou moci lidé ve všech kostelech přispívat do sbírky na pomoc všem pozůstalým rodinám.

Obětem nepokojů v Kyjevě bude pomáhat také pětičlenný tým zdravotníků, který na Ukrajinu vyslala česká humanitární organizace Člověk v tísni. Ta se zároveň připojila k české Charitě nebo Ukrajinské iniciativě v Česku, které vypsaly sbírku na pomoc Ukrajině.

Česká republika je také připravená přijmout stovky uprchlíků z Ukrajiny, pokud by to bylo třeba. Zatím ale neeviduje zvýšení počtu žadatelů o azyl. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Martin Dorazín, Jan Prokeš, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme