Poslankyně Semelová čelí trestním oznámením kvůli svému výroku o Miladě Horákové

Už dvě trestní oznámení na poslankyni KSČM Martu Semelovou převzalo Městské státní zastupitelství v Brně. Oznamovatele pobouřily její výroky v pořadu České televize Hyde Park, kde se mimo jiné vyjadřovala k okolnostem procesu s Miladou Horákovou nebo k invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Semelová (KSČM)

Marta Semelová (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec

„Bylo to v té době. Považuji to samozřejmě za nešťastné, nicméně Milada Horáková se také přiznala ke všemu, ke své činnosti. O tom, že to byla vynucená přiznání, dost pochybuji,“ řekla Marta Semelová v rozhovoru s moderátorem Bohumilem Klepetkem ve vysílání veřejnoprávní televize.

Poslankyně KSČM, která se netají například obdivem ke komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi, je svými radikálními názory známá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Podle vyjádření předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa, které má Český rozhlas k dispozici, nejde o oficiální stanovisko strany. Jsou to prý jen názory jednotlivce, a ty nemůže nikomu zakázat, i když s nimi nesouhlasí.

Výroky Marty Semelové se nelíbily Dušanu Makovskému z iniciativy ProtiAlt, a tak podal k Městskému státnímu zastupitelství v Brně trestní oznámení.

„Na jedné straně tady stačí minimální drobnost, aby nějaký mládežník na facebooku sdílel písničku z YouTube, okamžitě se národ křižuje a soudní mašinérie běží. Na straně druhé ve veřejnoprávní televizi vystoupí Semelová, začne tam bagatelizovat politické vraždy, politické procesy a neděje se prakticky nic,“ vysvětluje.

Za takové výroky dosud trest nepadl

Dušan Makovský není sám. S trestním oznámením se připojil i starosta Brna-Starého Lískovce Vladan Krásný. Rozhořčila ho mimo jiné slova o tom, že za socialismu nebyl nikdo za své názory vyhozen ze školy nebo že počty obětí minulého režimu jsou nadsazené.

V České republice zatím za podobné výroky nikdo trest nedostal. Před více než deseti lety se před soudem zodpovídal radikální komunista David Pěcha kvůli propagaci násilného komunistického režimu a kvůli pomluvě. Soud ho ale nakonec zprostil obžaloby. Pěcha později zřejmě spáchal sebevraždu.

Milada Horáková při závěrečné řeči | Foto: Národní filmový archiv

Podle právníka a bývalého náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela by ale oznamovatelé mohli být u soudu úspěšní.

„Teoreticky vzato oznamovatel má určitou šanci, neboť nový trestní zákoník z roku 2009 obsahuje zločiny proti lidskosti a teoreticky by se bylo možné dopustit buďto trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, anebo dokonce popírání či zpochybňování genocidy,“ upřesňuje.

Trestní sazba by v obou případech byla od šesti měsíců do tří let. Městské státní zastupitelství v Brně obě trestní oznámení prozkoumá. Pokud dojde k názoru, že byl spáchán trestný čin, předá je policii.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme