Metrostav brzy obnoví práce v tunelu Blanka. Čeká jen na písemné rozhodnutí soudu

Do tunelu Blanka se každým dnem vrátí stavební firma Metrostav. Rozhodčí soud jí má každým dnem doručit písemné nařízení, po kterém se stavbaří pustí do prací v hodnotě necelých 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metrostav začal zabezpečovat staveniště tunelu Blanka, do sobotního večera přeruší stavební práce

Metrostav začal zabezpečovat staveniště tunelu Blanka, do sobotního večera přeruší stavební práce | Zdroj: ČTK

Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka začnou dělníci v tunelu Blanka pracovat v podstatě okamžitě po písemném doručení rozhodnutí. Možná už zítra nebo pozítří se tak budou v tunelovém komplexu dodělávat spáry ve vozovkách, protipožární ucpávky nebo se nainstalují dopravní značky.

Mluvčí Polák ale připomíná, že nejde o práce, po kterých by se mohl tunel otevřít. „Obnovíme práce za asi 46 milionů korun. Z hlediska Blanky jsou to spíše drobnosti,“ říká Polák a pokračuje:

„Jde o věci typu zalití spár v asfaltových vozovkách, dřevěné obložení výdechového objektu asi za milion korun, protipožární ucpávky protipožárních stěn. Jsou to spíš takové dokompletační záležitosti, ale bohužel provedení těchto prací neznamená zprovoznění tunelu Blanka.“

Tunel Blanka je významnou částí Městského okruhu a má navázat na už hotové části - tedy Jižní spojku, tunel Mrázovka a Strahovský tunel. Dohromady z toho bude polovina městského okruhu, která usnadní průjezd především přes Letnou a Holešovice. Pod zem navíc svede tisíce aut, která dnes jezdí v těsné blízkosti Pražského hradu. Magistrát už za stavbu zaplatil 20 miliard korun.

Metrostav musí práce nařízené soudem dodělat do 60 dnů od doručení. Firma to odhaduje na konec dubna. Další jednání rozhodčího soudu je mezitím naplánované na 10. března. Praha doufá, že soud nařídí další práce.

Podle náměstka pražského primátora Jiřího Nouzy z TOP 09 by po rozhodnutí soudu mohl Metrostav začít pracovat na úplném dokončení stavby už během března.

„Ten termín je tuším do 60 dnů od rozhodnutí soudu, takže někdy v průběhu března bych předpokládal, že by stejně bylo možné, aby se zhotovitel, tedy Metrostav, případně na tu stavbu vrátil a byly zahájeny dokončovací práce vedoucí ke zprovoznění komplexu,“ tvrdí.

Praha dál počítá s tím, že by se tunelem Blanka mohlo jezdit zhruba od letošního srpna. Původně mělo jít o rok 2011. Metrostav od prosince 2013 na tunelu Blanka nepracuje kvůli neproplaceným fakturám.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka | Foto: ČTK

kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme