Ukrajinský parlament chce Janukovyče poslat před mezinárodní soud

Svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, exministra vnitra Vitalije Zacharčenka a bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonku chce ukrajinský parlament postavit před mezinárodní soud. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na snímku z 19. února

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na snímku z 19. února | Zdroj: ČTK

Poslanci dnes schválili rezoluci, podle které zavinili představitelé bývalého režimu smrt více než stovky lidí a zranění dvou tisíc osob během kyjevských nepokojů.

Ukrajinská policie se v pondělí rozhodla vydat na Janukovyče zatykač, teď se jedná o formálních úpravách, aby dokument splňoval právní náležitosti.

Přechodná ukrajinská vláda vznikne ve čtvrtek, oznámil úřadující prezident

Číst článek

Představitelé starého režimu včetně premiéra už uprchli ze země, sesazený prezident se stále skrývá na neznámém místě. Janukovyč se nejprve pokusil odletět do Ruska, pohraničníci ale tento pokus zmařili. Potom v doprovodu ozbrojenců zmizel v černém džípu a odjel neznámo kam.

Pátrání probíhá hlavně na Krymu. Pokud by se ale Janukovyč nacházel na území posádky ruské Černomořské flotily, pak k němu ukrajinské úřady nemají přístup. Podle jiných názorů se zase sesazená hlava státu ukrývá v některém z klášterů pod ochranou ruské pravoslavné církve.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme