Klienti švýcarských bank mají nadstandardní péči. Podle USA až příliš

O švýcarské banky se americký finanční úřad zajímá dlouhodobě. Podezírá je, že se v nich beze stopy ztrácejí americké dolary - pochopitelně nezdaněné. Americký Senát vypracoval a teď zveřejnil zprávu čítající 175 stran. Velmi pozorně se do ní začtou manažeři druhé největší banky ve Švýcarsku - Credit Suisse. Je totiž věnována pouze jim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarská prokuratura nechala zmrazit v bance Credit Suisse peníze od Lesů ČR

Švýcarská prokuratura nechala zmrazit v bance Credit Suisse peníze od Lesů ČR | Zdroj: Reuters

Komise amerického Senátu si nechala vypracovat takzvanou případovou studii právě na příkladu Credit Suisse, která měla v poslední době několik daňových afér.

Švýcarská banka vědomě napomáhala americkým občanům krátit Spojené státy na daních, napomáhala tedy daňovým únikům tím, že zatajovala identitu lidí, kteří tajné účty vlastnili.

V případě Credit Suisse se jednalo o otevření účtů přibližně 22 tisícům amerických občanů. Na účtech leželo až 12 miliard dolarů. Většina z nich je nezdaněná.

Američané švýcarské bance vyčítají, že sami bankéři byli aktivní, když na turistická víza cestovali do Spojených států, aby získávali nové zámožné zákazníky. Využívali k tomu prý různé sportovní události, kde se mohli nenápadně a nerušeně setkat.

Data obvykle vynesl zaměstnanec banky

Přes prostředníky pak americkým klientům vydávali kreditní karty, přes něž se mohli anonymně dostat ke svým penězům na švýcarských kontech. Je to velmi nadstandardní péče.

Vyšetřovatelům při rozplétání této praxe hodně pomohla datová cédéčka, na kterých byly seznamy účtů a majitelů. Data většinou odcizil nějaký zaměstnanec banky a pak je prodal státům, které měly o tato data zájem. Pomohlo také klasické sledování podezřelých osob. Vyšetřování trvalo několik let a stále pokračuje.

Američané prověřují aktuálně celkem 14 švýcarských bank. První velkou kauzou byla banka UBS v roce 2008. Banky většinou přistoupí na dohodu a zaplatí velkou pokutu. Americký senát nyní požaduje přísnější pravidla pro vymáhání daní a větší pravomoci pro regulátory.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme