O odchodu či setrvání ředitele vězeňské služby Dohnala se rozhodne do konce března

Do konce března padne rozhodnutí o osudu šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO čeká na výsledky prověrky hospodaření. Dohnal věří, že prověrka dopadne dobře. Ministryně v tom případě ráda řízení o jeho odvolání zastaví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal | Zdroj: ČTK

„Já budu velmi ráda, pokud budou výsledky kontroly dobré a budu moci řízení o odvolání zastavit,“ řekla dnes ministryně Válková.

Dílčí výsledky kontroly už prý má k dispozici. Nemůže je ale zveřejnit, neumožňuje to kontrolní řád. Dohnal věří, že kontrolou hospodaření projde generální ředitelství vězeňské služby se ctí.

„Vězeňská služba pod mým vedením pod mým vedením skutečně funguje ryze profesionálně,“ uvedl Dohnal.

Není si prý vědom žádných zásadních ani dílčím pochybení. „Jsem přesvědčen, že to dobře dopadne a budeme se moci věnovat reformám, které paní ministryně avizovala,“ dodal ředitel vězeňské služby.

Petr Dohnal vede vězeňskou službu od prosince 2012. Jeho předchůdce Jiří Tregler, který vězeňství vedl od července 2010, rezignoval z osobních důvodů.

Podle šéfa bezpečnostního výboru Romana Váni z ČSSD po jednání výboru napětí mezi Válkovou a Dohnalem povolilo.

„Oba aktéři měli možnost prezentovat své názory a vzájemně je konfrontovat,“ dodal Váňa.

Ministryně Dohnala kritizovala i za to, že svolal mimořádnou poradu všech ředitelů věznic, kde vysvětlovat svůj pohled na chystané odvolání. Ministryně ale na poradu bez ohlášení přišla.

„Řekla jsem svůj názor přítomným ředitelům věznic s tím, že nepovažuji takový postup za vhodný a že je to zneužití formy porad k těmto účelům. Nemyslím si, že by se tímto způsobem měly zveřejňovat výsledky nebo průběh správního řízení, které v současné době probíhá, protože je neveřejné,“ řekla v polovině února Válková.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme