Praha měla při cvičení na blackout nereálné požadavky, hájí se operátoři

Mobilní operátoři se ohradili proti tvrzení pražského primátora Tomáše Hudečka, že zanedbali spolupráci při cvičení masivního výpadku proudu v hlavním městě. Magistrát prý měl nereálné požadavky a nekomunikoval, vedení Prahy ale tvrdí opak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha nacvičuje postup při masivním výpadku proudu

Praha nacvičuje postup při masivním výpadku proudu | Foto: Magistrát hl. m. Prahy

„Rozhodně nesouhlasíme s tím, že by spolupráce z naší strany byla laxní. My jsme projevili zájem plně se zapojit do cvičení blackoutu, ale ze strany magistrátu nebyla patřičná odezva a komunikace, která by vedla k úspěšné spolupráci,“ tvrdí mluvčí T-Mobilu Lukáš Hrabal.

A na adresu pražského magistrátu ještě dodal: „Například o detailech včerejšího cvičení jsme se dozvěděli z médií, během dne nás magistrát nekontaktoval.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu mezi operátory a Prahou kvůli cvičení blackoutu informuje Evelyna Kulíšková

Pražský magistrát si ale stojí za svým názorem, že mobilní operátoři nebrali cvičení patřičně vážně. Za to, že neměli všechny informace, si prý mohou sami.

„Během přípravného čtyřměsíčního období zástupci jednotlivých operátorů zpočátku chodili na část těch přípravných jednání, ale pak se přestali zúčastňovat. Náš názor je takový, že ten přístup nebyl adekvátní,“ vysvětluje ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení Josef Juránek.

Podle něj teď Praha nemá jistotu, jak a jestli vůbec by telefonické sítě při masivním výpadku proudu fungovaly. „My jsme nechtěli nic jiného, než aby nám sdělili, jak budou fungovat po výpadku elektrické energie pomocí náhradních zdrojů a jaké bude pokrytí. Protože pokud k blackoutu skutečně dojde, tak my musíme mít dopředu znalost a povědomí o tom, jak která složka – ať už státní nebo soukromá – bude fungovat,“ upozorňuje Juránek.

Mobily by fungovaly jen omezeně

Pražský krizový štáb nepochodil ani s návrhem varovných SMS, které by lidem blackout hromadně oznámily. Podle operátorů by rozesílání SMS omezilo kapacitu pro tísňová volání. Celkově by ale telefonická síť měla s omezeními fungovat.

„V případě blackoutu by naše mobilní síť zůstala v provozu, ale pouze v omezeném režimu, protože by fungovaly pouze nejdůležitější vysílače, které mají dieselové záložní zdroje. My máme smluvně zajištěno doplňování nafty v takovém případě,“ vysvětlil Lukáš Hrabal z T-Mobilu.

Detail výškového nástavce vysílače Děvín | Foto: David Kabele

Totéž potvrdila mimo záznam také mluvčí Vodafonu Michaela Kuklová. Telefónica jen odkázala na prohlášení Asociace provozovatelů mobilních sítí. V něm operátoři už dříve uvedli, že jsou spolupráci na krizových cvičeních otevření.

Primátor Prahy Tomáš Hudeček z TOP 09 to uvítal. „Během těch čtyř měsíců, co se to chystalo, došlo k několika komunikačním problémům než nějaké blokaci rozhodování. A myslím si, že jejich projevený zájem ve chvíli, kdy jsme to takto sdělili navenek, je asi dobrým signálem k nějaké užší spolupráci. Že k tomu muselo dojít až po jisté disharmonii, je smutné,“ uzavřel Hudeček. Pražský magistrát podle něj navrhne operátorům doplňující schůzku.

Evelyna Kulíšková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme