Pražská říčka Rokytka má za sebou rozsáhlé úpravy, mají pomoci při povodních

Pražská Rokytka se stala jakousi smutnou hrdinkou loňských červnových povodní. Lenivá říčka se během pár hodin změnila v bezohledný dravý tok. Škody pak sčítalo hned několik pražských čtvrtí. Vodohospodáři se proto rozhodli upravit její koryto a přilehlé okolí tak, aby lépe zvládaly další velkou vodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Revitalizace pražské říčky Rokytka

Revitalizace pražské říčky Rokytka | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Stejně jako koryto Rokytky se opravovala budova Spartaku Hrdlořezy. Povodeň tam loni v červnu způsobila skoro milionovou škodu.

„Tady je značka, tady byla voda. Venku metr a v budově jsme měli 80 centimetrů,“ popisuje předseda Spartaku Martin Straka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o úpravě Rokytky natočila Eva Rajlichová

Právě v místě, kde stojí budova Spartaku, se koryto Rokytky rozšířilo. Zmizely náletové dřeviny a řeka působí přirozenějším dojmem.

„Snažíme se potoky v Praze, mimo jiné i Rokytku, trošku zpřírodnit, přiblížit je více lidem. Udělat z toho jakési zelené koridory města, kam mohou lidé chodit i se rekreovat,“ vysvětluje Jiří Karnecki, specialista vodních toků z Magistrátu hlavního města Prahy.

Přirozené meandry pomáhaly k rozlivu

„Zatímco dříve i v té volné krajině se, bohužel, koryta narovnávala. Rušily se meandry. Čili, tam, kde jsme mohli vodu zbrzdit v té volné krajině, nahnali jsme ji do hlubokého, úzkého, rovného koryta,“ dodává Petr Sklenička z České zemědělské univerzity.

Revitalizace pražské říčky Rokytka | Foto: Eva Rajlichová

„Ta voda se takto rychle vřítila do města, do obce a způsobila tam mnohem větší škody,“ dodává.

Opravit vodní tok není snadné. Komplikované bývají třeba vlastnické vztahy přilehlých pozemků.

Na krátkém úseku Rokytky nad Hořejším rybníkem část vlastní magistrát, část rytířský Řád Křižovníků s červenou hvězdou a dále i soukromníci.

Pozemky navíc leží na území městské části. A ta má třeba o jejich využití jiné představy.

Asfaltovou cyklostezku si přál na louce, kde se už v červnu vrátí Rokytka do původního koryta, zástupce starosty Prahy 9 Adam Vážanský:

Revitalizaci Rokytky platí pražský magistrát, poslední tři etapy si vyžádaly 20 milionů korun.

Rokytka | Foto: Český rozhlas

Povodeň v pražské Libni způsobila říčka Rokytka | Foto: David Štajner

Eva Rajlichová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme