Česká pošta končí s prodejem cigaret na svých pobočkách

Lidé si už nebudou moci koupit cigarety na pobočkách České pošty. Tabákové výrobky se přestanou na pobočkách prodávat od poloviny příštího týdne. S jejich prodejem začala pošta koncem minulého roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto)

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Cílem prodeje bylo zajistit další zdroj příjmů, které České poště z prodeje doplňkového zboží plynou,“ vysvětlila mluvčí České pošty Marta Salicharová.

Rozhodně podle ní pošta nechtěla poškodit zdraví občanů. „Pošta si je vědoma své sociální role a z ní plynoucích důsledků. Samozřejmě je to i jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli prodej cigaret zastavit,“ dodala mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ve vysílání Radiožurnálu byla mluvčí České pošty Marta Selicharová

Ještě před několika dny ale mluvčí tvrdila, že pošta vnímá prodej cigaret jako prodej jakéhokoli jiného legálního zboží. Podle Selicharové se prodej cigaret osvědčil už loni, kdy pošta nabízela cigarety na vybraných 40 pobočkách. Letos měl jejich počet stoupnout na 600, prodej ale bude příští týden ukončen.

Jedním z argumentů pošty bylo také to, že si potřebuje k listovním zásilkám a balíkům přivydělat takzvaným doplňkovým prodejem. Kromě obálek nebo známek si mohou lidé na poštovní pobočce koupit třeba zubní pastu, silonky, hračky a zatím i cigarety. Prodejem těchto výrobků státní podnik vydělá zhruba 400 milionů korun ročně.

„My jsme největší zaměstnavatel v zemi, máme velkou sociální odpovědnost a opravdu bychom nechtěli propouštět naše zaměstnance. Kvůli elektronické komunikaci klesají listovní zásilky a meziroční pokles představuje asi deset procent,“ uvedla před několika dny mluvčí.

Česká pošta, prodej cigaret, post shop (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Květa Moravcová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme