Po sovětské armádě zůstal v Brdech podzemní bunkr. Teď je tam muzeum

Stopy okupační sovětské armády na území Česka nadále zůstávají, přestože vojáci s rudou hvězdou na uniformě odešli už před 23 lety. V brdských lesích u vesnice Míšov se například nachází podzemní bunkr, který měl sloužit jako úložiště jaderných zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova - objekty má muzeum zapůjčené od armády

Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova - objekty má muzeum zapůjčené od armády | Zdroj: ČTK

Za socialismu tam nesměli ani českoslovenští vojáci, přístup měli jen ti sovětští. Z jaderného sila se mezitím stalo muzeum studené války.

Jaderné úložiště působí velkolepým dojmem. Objekt o rozměrech zhruba 40 krát 40 metrů je hluboko pod zemí. Sestává z mnoha místností a chodeb, ta nejdůležitější místnost má asi 15 metrů na délku. Podle některých historiků tam možná byly uloženy jaderné zbraně.

„Já si nejsem vůbec jist, zda jaderné zbraně byly v těchto lokalitách,“ namítá vojenský historik Petr Luňák. Podle něj jaderné zbraně na území Československa nepochybně byly, ovšem nikoliv v Brdech v Míšově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podzemní bunkr navštívil reportér Ľubomír Smatana

„Myslím si, že by bylo proti logice, kdyby se využily pro tohle, protože o nich věděla řada vojáků z československé lidové armády, kteří byli pro nespolehlivost po roce 1968 z armády vyhozeni,“ vysvětluje.

Skeptický pohled historika nesdílí lidé, kteří se rozhodli vybudovat v bývalém vojenském areálu Muzeum atomových zbraní. Starosta Míšova Pavel Hrubý ví, jak toto místo sovětští vojáci střežili.

Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova - maskovaný vstup pro vojáky | Foto: ČTK

„Samozřejmě se tam nikdo nedostal, na to vám nikdo přímý důkaz nedá. Akorát, když nám v té době říkali, do kdy bude naše armáda bojeschopná, tak do 12 hodin. Tak to sem za 12 hodin tam odsud nemohli dovézt,“ uvažuje.

Jen málo z dědictví po sovětské armádě se v Milovicích využívá

Číst článek

Celý areál je dnes plný rozpadajících se bytovek, kde sovětští vojáci bydleli. Garáže a haly se bortí, zarůstají travou a jen pancéřové dveře podzemního bunkru přitahují pozornost.

Atom muzeum Javor 51 v Brdech u Míšova - podle některých názorů skladovala sovětská armáda v podzemním areálu jaderné hlavice | Foto: ČTK

„Ty právě byly hlavně kvůli tlakové vlně a kvůli radiaci zabezpečené. Nebylo to ani tak na vykradení, protože strážní služba tady byla tak mohutná, že se sem skutečně nikdo neměl šanci dostat,“ vysvětluje zakladatel muzea Milan Skočovský.

Ať už tam jaderné bomby ležely, nebo neležely, supertajný bunkr u Míšova v Brdech je jasným důkazem tehdejších příprav na atomovou válku.


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme