Operátoři podle ČTÚ chybovali při vybírání pokut za předčasně ukončené smlouvy

Mobilním operátorům hrozí pokuty za to, že nerespektovali nový zákon. Zákazníkům, kteří předčasně ukončovali smlouvy, totiž podle Českého telekomunikačního úřadu účtovali od loňského srpna do letošního února víc peněz, než měli. Podle nového zákona by to nemělo být sto procent paušálu za každý měsíc, ale jen dvacet procent. Operátoři to ale odmítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: stock exchange

Pokud v minulosti zákazník vypověděl smlouvu například o měsíc dřív, požadoval po něm operátor jako penále celý měsíční paušál, tedy třeba tisíc korun. Podle nového zákona už to může být jen pětina paušálu, v tomto případě tedy 200 korun. Zatímco ČTÚ tvrdí, že operátoři měli požadovat po zákaznících míň peněz už od 8. srpna, samy firmy si toto datum vyložily jen jako začátek přechodného období.

„Argument operátorů je mylný už proto, že kdyby zákonodárce chtěl, aby tato povinnost platila až od 8. srpna, tak do zákona zakotví odkladné účinky,“ tvrdí mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mobilním operátorům hrozí pokuty kvůli předčasnému ukončování smluv. Na podrobnosti se jsme se v Dopoledním Radiožurnálu ptali předsedy Českého telekomunikačního úřadu Jaromíra Nováka

Operátory za špatný postup při předčasném vypovídání smluv v období od 8. 2. 2013 do letošního 7. února nejspíš neminou pokuty. „V případě, že operátor nepromítne nová práva do svých smluvních podmínek, může být sankce až 10 milionů korun,“ upozorňuje předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Poškození zákazníci můžou podávat námitky. „Obrací se na nás lidi, podávají reklamace proti tomu, že jim operátor naúčtuje víc, než mu zákon umožňuje, a oni neuspějí ani s reklamací. Potom se na úřad obracejí s námitkami proti způsobu vyřízení reklamace a úřad tyto věci řeší,“ popisuje Drtina.

Podle Jaromíra Nováka ČTÚ řešil za loňský rok 35 námitek proti vyřízení reklamce. „Nicméně my nerozlišujeme, zda jsou to námitky vůči novele o elektronických komunikacích, takzvané Husákově novele, nebo obecně. Ale předpokládáme, že budeme některé tyto námitky řešit ještě tento rok,“ dodává.

Mobilní operátoři se zatím brání. Prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí Michaela Renčínová tvrdí, že postupovali podle zákona.

„Nechali jsme si na to zpracovat vyjádření a skutečně po tuto přechodnou dobu naši členové účtovali pětinu pouze u nově uzavřených smluv. U těch stávajících, které v tu dobu už byly uzavřeny, ta změna nastala až v tomto roce.“

Hrozící pokuty od Českého telekomunikačního úřadu si tak operátoři zatím nepřipouštějí.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme