Sobotka představil projekt, který nezaměstnaným nabídne slevu na sociálním pojištění

Lidé, kteří obtížně hledají práci, by mohli dostat slevu na sociálním pojištění. Byli by tak pro zaměstnavatele levnější a vzrostly by i jejich šance na nové místo. Tuto myšlenku, kterou by měl následovat speciální projekt, představil v Ostravě premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci pracují na opravě kolejí

Dělníci pracují na opravě kolejí | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Snížení povinných odvodů na sociální pojištění by se v pilotním projektu mělo vyzkoušet v Moravskoslezském kraji. Tam je bez práce 90 tisíc lidí a míra nezaměstnanosti s téměř 11 procenty patří k nejvyšším v republice. Z toho 40 procent nezaměstnaných je v tomto regionu starší než 50 let.

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by snížení dovodů bylo výhodné i pro stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o slevách na sociálním pojištění zjišťovala Jitka Hanžlová

„Je to lepší řešení z hlediska stability státního rozpočtu než se vracet k předčasným penzím pro některé zaměstnanecké kategorie. Vláda je připravena pustit se do určitého snížení sociálního pojištění a myslím si, že Moravskoslezský region je region, kde bychom pilotně tento systém mohli začít co nejdříve zkoušet,“ vysvětluje Bohuslav Sobotka.

Tato myšlenka je obsažena v koaliční dohodě s tím, že odvody, které za zaměstnance platí zaměstnavatel, by de facto po 12 měsíců platil stát.

Podle koaličních odhadů by to neovlivnilo státní rozpočet, protože stát ušetří na předčasných důchodech a sociálních dávkách. To připomíná i Petr Dufek z ČSOB.

„Myslím si, že je to určitě jedno z možných řešení pro lidi, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Pořád lepší snížit sociální pojištění než vyplácet dlouhodobě dávky v hmotné nouzi,“ říká Dufek.

Sleva na odvodech by se týkala nejen lidí v předdůchodovém věku, ale také dlouhodobě nezaměstnaných absolventů nebo matek po rodičovské dovolené.

„Tyto skupiny lidí opravdu potřebují, aby našly zaměstnání. U čerstvých absolventů je problém, pokud si velmi brzy po absolvování nenajdou práci, protože nezískají nutné pracovní návyky,“ myslí si analytik Home Credit Michal Kozuba.

Nezaměstnanost v lednu v okresech ČR | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Právě kvůli povinným odvodům na sociální a zdravotní pojištění je u nás pracovní síla pro zaměstnavatele příliš drahá. Podle nedávné studie společnosti Deloitte patří tyto odvody k nejvyšším na světě. Popsala to Lucie Rytířová, manažerka v daňovém oddělení firmy.

„V České republice zaměstnanec platí 11 procent, ale zaměstnavatel k tomu musí přidat ještě 34 procent navíc ze své vlastní kapsy. Ve srovnání s jinými zeměmi Česká republika pro zaměstnavatele vychází velmi draho, protože těhle 34 procent vydává ještě nad hrubou mzdu zaměstnance,“ uvádí Rytířová.

„Jsou to tedy dodatečné náklady, které nejsou hned na první pohled vidět a zhoršují postavení České republiky ve srovnání s ostatními zeměmi,“ dodává.

Pokud dá zaměstnavatel zaměstnanci 100 korun, přijde ho to na 134 koruny, protože podnik musí odvést 34 procent na povinném sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnanec dostane na ruku jen 69 korun, protože platí patnácti procentní daň z příjmu a také další sociální a zdravotní pojištění ve výši 11 procent.

Sleva by tak mohla podniky motivovat, aby přijímaly nové zaměstnance.

Jitka Hanžlová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme