Kontrolu majetkových přiznání poslanců dokončí sněmovní mandátový a imunitní výbor

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny se bude dopoledne znovu zabývat kontrolou majetkových přiznání poslanců. Po loňském rozpuštění sněmovny je podali už všichni tehdejší poslanci. Některé dokumenty obsahovaly formální chyby. Lhůta na jejich odstranění vypršela posledního února. Proto teď výbor posoudí, jestli už jsou materiály zcela v pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 6.12.2013

Poslanecká sněmovna 6.12.2013 | Foto: Filip Jandourek

Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání podrobně. Třeba Tomáš Chalupa z ODS nahlásil desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína.

Nezařazená Kristýna Kočí zase hodinky neurčité hodnoty a Lenka Andrýsová z LIDEM přiznala, že výdaje za účast na kongresu za ni platila nadace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrole majetkového přiznání informovala redaktorka Jana Čermáková

Jednu z největších investic uskutečnil Pavel Drobil z ODS, který také působí v několika firmách. Podle přiznání koupil bankovní dluhopis za více než 18 milionů korun.

Do sněmovny dorazila i dvě majetková přiznání z vězení - od odsouzeného exposlance ODS Romana Pekárka a obžalovaného bývalého poslance za ČSSD Davida Ratha. Mandátový a imunitní výbor ale nekontroluje jen majetková přiznání poslanců.

„Chybí ještě některá přiznání členů Rusnokovy vlády. Mandátový a imunitní výbor se musí rozhodnout, jestli jim prodlouží lhůtu na předložení nebo vyvolá přestupkové řízení,“ říká předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová z ODS.

U poslanců, kterým skončilo funkční období tím, že se sněmovna loni rozpustila, nenašel výbor podle Němcové v majetkových přiznáních žádné zásadní chyby.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme