Nejvyšší soud odmítl dovolání Koženého s Vostrým, tresty za podvody platí

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého a jeho kolegy Borise Vostrého. Definitivně tak potvrdil tresty deset a devět let vězení za podvody s cennými papíry. ČTK to řekl mluvčí soudu Petr Knötig.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Kožený odpovídá Českému rozhlasu

Viktor Kožený odpovídá Českému rozhlasu | Foto: Miroslav Konvalina

Škoda způsobená Harvardskému průmyslovému holdingu přesáhla deset miliard korun, kterou by měli podle pravomocného verdiktu oba pachatelé uhradit.

Viktor Kožený sliboval v 90. letech na začátku kuponové privatizace za tisíc korun, které stála kuponová knížka, do roka desetinásobek. Slib splnil. Skoro 300 tisíc akcionářů si v roce 1993 skutečně vyzvedlo výnos z investice do Harvardských fondů.

O čtyři roky později se ale sen o raketovém zhodnocení úspor rozplynul. Harvardský průmyslový holding skončil v likvidaci. Kožený společně s bývalým šéfem představenstva holdingu Borisem Vostrým vyvedli aktiva fondů do kyperských společností.

Kožený i Vostrý byli souzeni jako uprchlí. Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství. Snahy českých úřadů o jejich vydání zatím končily bezvýsledně.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme