Rusko vydalo mezinárodní zatykač na šéfa ukrajinských radikálů Jaroše

Rusko vydalo mezinárodní zatykač na Dmytro Jaroše, šéfa ukrajinské radikální organizace Pravý sektor. Obvinilo ho z výzev k terorismu a extremismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Kyjevě, u stadionu Dynama Kyjev

Protesty v Kyjevě, u stadionu Dynama Kyjev | Foto: Filip Jandourek

„Po Jarošovi bylo vyhlášeno pátrání prostřednictvím Interpolu,“ prohlásil Vladimír Markin z ruského vyšetřovacího výboru.

Výbor už v pondělí oznámil, že zahájil trestní stíhání Jaroše v nepřítomnosti. Markin tento krok zdůvodnil tím, že Jaroš veřejně vyzýval k extremismu a k terorismu.

Podnětem pro trestní stíhání Jaroše v Rusku je podle Markina výzva zveřejněná na účtu Pravého sektoru sociální sítě Vkontaktě, údajně určená vůdci severokavkazských teroristů Doku Umarovovi.

„Mnoho Ukrajinců se zbraní v ruce podporovalo osvobozenecký boj čečenského lidu a dalších kavkazských národů. Teď nastal čas podpořit Ukrajinu!“ uvádí se prý ve zprávě.

Rusko by mohlo v reakci na případné sankce zabavovat majetek firem ze Západu

Číst článek

Pravý sektor následně popřel, že by tato výzva byla jeho. Údajně ji na stránku dali hackeři.

Jarošův Pravý sektor, jehož jádrem jsou radikální fanoušci fotbalového klubu Dynamo Kyjev, patřil k nejaktivnějším silám protivládních protestů. Jeho stoupenci porušili některé dohody s úřady a hráli vedoucí úlohu při obsazování úředních budov v Kyjevě. Umírnit se je nedařilo ani populárnímu předákovi ukrajinské opozice Vitaliji Kličkovi.

Jarošovy projevy jsou silně protiruské a protikomunistické. Za své hlavní cíle považuje propagaci ideologie ukrajinského nacionalismu v souladu s názory Stepana Bandery, kontroverzního šéfa ukrajinských nacionalistických oddílů v dobách druhé světové války.

V minulosti byl Jaroš také šéfem radikálně orientovaného hnutí Trojzubec Stepana Bandery, a i dnes je v něm aktivní.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme