Rozsudek nad novináři v Egyptě zatím nepadl, viní je z podpory teroristů

Před egyptským soudem se znovu zpovídá dvacítka novinářů obviněných z podpory terorismu a šíření lživých informací o Egyptě. Hrozí jim až patnáctiletý pobyt ve vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest před soudem s novináři v Egyptě

Protest před soudem s novináři v Egyptě | Zdroj: Reuters

Téměř polovina z nich pracuje pro anglické vysílání katarské televizní stanice Al-Džazíra. Policie je zadržela koncem loňského roku při natáčení rozhovoru se členy Muslimského bratrstva.

Obžaloba je viní z podpory teroristické organizace. Tak totiž nyní egyptské úřady Muslimské bratrstvo označují.

Jedním z obviněných je i Australan Peter Greste, který dříve pracoval v BBC a dalších světových médiích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Egyptě natáčel Štěpán Macháček

Rozsudek zatím soud nevynesl a ani se neočekává, že by se tak dnes mělo stát. Zatím se projednával především důkazní materiál, obhajoba se dotazovala vyšetřujících policistů právě na jejich důkazy.

Soudní budova je v areálu věznice, kde jsou někteří z novinářů uvězněni. Dovnitř k soudu mohli jenom lidé na zvláštní povolení a před soudní budovou se shromáždili hlavně zahraniční novináři, kteří případ sledují. Naopak egyptská média případu příliš pozornosti nevěnují.

V Egyptě je celá kauza mediálně známá jako buňka z hotelu Marriott, a to proto, že si novináři Al-Džazíry pronajali právě v tomto luxusním hotelu v Káhiře několik pokojů.

V nich podle obžaloby vytvářeli falešný materiál, aby diváci v zahraničí nabyli dojmu, že je v Egyptě občanská válka a hrozí kolaps státních institucí.

To vše se mělo vysílat na kanálu Al-Džazíra a podle obžaloby tím měli novináři pomáhat Muslimskému bratrstvu. To je nyní v Egyptě označováno za teroristickou organizaci.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme