V Sokolově se přemnožili potkani, město čeká plošná deratizace

V Sokolově se chystají na rozsáhlou likvidaci hlodavců. Jejich výskyt se totiž opět znásobil. Přípravy a výdaje nečekají jen radnici. Odborný zásah musí pod pokutou provést všichni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

největší zástupce čeledi myšovitých - potkan

největší zástupce čeledi myšovitých - potkan | Foto: David Schovánek

Od posledního plošného zásahu proti hlodavcům uběhlo v Sokolově pět let. A podle posledního průzkumu je nejvyšší čas k zákroku opět přistoupit. To platí povinně pro všechny.

„Máme informace o tom, že se nám potkani přemnožili. Město proto vydává závaznou vyhlášku, kde dává za povinnost určená místa deratizovat. Ve vyhlášce je popsáno, jakým způsobem. Občané, firmy a podniky musí postupovat podle vyhlášky,“ říká starosta Sokolova Zdeněk Berka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plošné deratizaci v Sokolově natáčela redaktorka Pavla Sofilkaničová

Radnice si pro zajištění svých pozemků najme odbornou firmu. Připraveno na to má až dvě stě tisíc korun. Jedy a jiná likvidační zařízení budou umístěné i na veřejných místech. V úvahu by to měli vzít i pejskaři.

„Mediálně tomu dáme velký prostor tak, aby se vědělo, kde jsou nakladeny nástrahy – jedy na hubení škůdců. Všude kde to bude, to bude označené. Nemělo by se stát, že to malý pes sní. Bude to ale i na pejskařích, aby se nic nestalo, když psa pustí z vodítka,“ uvedl místostarosta Ladislav Sedláček z ODS.

Deratizace je proces likvidace krys a jiných hlodavců (potkanů, myší, křečků) různými prostředky. Dělí se na mechanickou (pastičky), chemickou (jedy) a další metody (rozšíření chorob mezi populaci hlodavců, využití koček a podobně).

Deratizace začne 1. dubna a hotovo by mělo být koncem května.

„Jiným způsobem to udělat nejde. Je to na základě zkušenosti. Stihnout se to určitě dá. Město prostřednictvím městské policie a dalších orgánů bude dohlížet, aby to bylo provedené. Máme zájem na tom, aby nás potkani neobtěžovali, aby se to nestalo příčinou nějaké epidemie,“ dodává Berka.

Ti, kdo by se chtěli deratizaci vyhnout, si koledují o dost vysoké pokuty. U fyzických osob vyhláška stanovila sankci do třiceti tisíc korun. Právnické osoby nebo podnikatele by pak ignorování nařízení mohlo stát až dva miliony.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme