Podvodník vydělal na majiteli horské chaty. Nasliboval hosty, kteří nepřijeli

Na chatu v Olešnici v Orlických horách se obrátil muž, který slíbil dovézt tři lyžařské kurzy. Od chatařů inkasoval poplatek za zprostředkování, žádné děti ale nakonec nedorazily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

horská chata

horská chata | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Tady máme 50 porcí polévky, kterou budeme muset vylít, protože ji nemůžeme nikomu dát. Měli jsme tady připraveny koláče na odpolední svačinku pro děti a také je budeme muset nějakým způsobem zlikvidovat,“ zoufá si kuchař Michal.

Jídla, které naslibované desítky dětí nesní, je ale mnohem víc: „Nakoupili jsme dětem různé ovoce na svačiny, jogurty, mléčné výrobky. A bohužel mléčné výrobky nemůžeme ani nějakým dalším způsobem zpracovat.“

Vše začalo, když provozního chaty Čihalka Martina Nováka kontaktoval podvodník. „Představil se mi jako koordinátor pro školy z náchodského a rychnovského okresu. V podstatě mi dal do ruky tři smlouvy na určité termíny. Byla mu vyplacena provize – a celé to spadlo,“ vzpomíná Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O netradiční kauzu se zajímal redaktor Jiří Fremuth

Příjmy z lyžařských kurzů jsou pro horskou chatu v zimě klíčové. Provozní navíc vyplatil podvodníkovi 3000 korun za zprostředkování.

„Vzal mě do Náchoda k průmyslové škole na Komenského ulici, nechal mě čekat před školou a přinesl mi podepsanou smlouvu od školy. Ta smlouva zřejmě musela být padělaná, protože ve škole nic nevědí,“ dodává Novák.

Žádný lyžařský kurz nedorazil a chata zůstala pět dní prakticky prázdná. Majitel teď počítá škodu v desetitisících korun.

„Pokud je nasmlouvaný termín a někdo vám volá, tak musíte odmítnout, protože není kapacita. Tudíž provozní náklady, které vzniknou objednáním, jsou veliké. A ve chvíli, kdy máte objednáno a je plno, tak to jde do ztrát,“ vysvětluje provozní.

Majitel chaty zvažuje, že se obrátí na policii. Ta se obdobným případem v Královéhradeckém kraji dosud nesetkala.


Zvětšit mapu

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme