Nálada v Banskobystrickém kraji houstne, čtvrt roku ho vede extremista Kotleba

Banskobystrickému kraji už skoro čtvrt roku vládne nový hejtman - Marián Kotleba. Šéfa Lidové strany - Naše Slovensko do křesla dostala ekonomická frustrace obyvatel regionu, nízká volební účast i protiromská rétorika. Atmosféra v kraji začíná houstnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banskobystický hejtman (župan) Marian Kotleba

Banskobystický hejtman (župan) Marian Kotleba | Zdroj: ČTK

V Banské Bystrici přišla k volbám jen čtvrtina oprávněných voličů. 14 procent z nich dalo hlas Mariánu Kotlebovi. Většina ho zná osobně.

„Mají s ním nějaký osobní zážitek, který bývá pozitivní. Potkali ho někde na koncertě, na akci, která rozhodně nebyla shromážděním neonacistů. Působil na ně jako normální chlap, který zná problémy obyčejných lidí. Na základě toho se také spousta lidí rozhodla,“ říká slovenský zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Mariánu Kotlebovi natáčel slovenský zpravodaj Vojtěch Berger

Atmosféra podle něj v Banské Bystrici zhoustla.

„Poznáte to na takových signálech, když vám do té chvíle ochotný ředitel školy, kterého se chcete zeptat na problémy s financováním projektů z eurofondů a na spoluúčast kraje, najednou položí telefon, protože jste jen zmínili jméno Mariána Kotleby. Předtím ještě řekne, že na vyjádření by potřeboval souhlas Kotlebových lidí,“ podotýká Berger.

I členové banskobystrického krajského zastupitelstva neoficiálně říkají, že soužití s Kotlebou bude velmi těžké a plné obstrukcí. Řada lidí se bojí, že může přijít o krajské dotace, pokud by si to s hejtmanem rozházeli.

„Cosi tam začíná hnít a bude to čím dál tím horší, pokud se o tom nebude veřejně mluvit. Zatím je to necelý čtvrt rok a je předčasné něco hodnotit, ale vyhlídky nejsou úplně dobré,“ myslí si Berger.

Úřad Banskobystrického kraje | Foto: Vojtěch Berger

Zastupitelstvo může hejtmana Kotlebu kdykoli přehlasovat. Přímo volený hejtman stojí sám za sebe, a v případě, že kandiduje za stranu, která nemá širší podporu, může ho početnější strana přehlasovat. V Banské Bystrici má většinu v zastupitelstvu strana SMER. Naposledy se to ukázalo při hlasování o krajském rozpočtu.

Ale i hejtman má své pravomoci. A práci zastupitelstva může komplikovat například obstrukcemi.

Marián Kotleba ale na krajském úřadě není úplně sám. Bezprostředně po nástupu do funkce začal dosazovat do vedení úřadu svoje lidi.


Banská Bystrica

Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme