Výjimku z kvalifikace dostanou učitelé nad 55 let i rodilí mluvčí

Výjimku z požadavků na kvalifikaci budou mít učitelé starší 55 let s víc než 20letou praxí, rodilí mluvčí a učitelé odborných předmětů s maximálně polovičním úvazkem. Po jednání s děkany pedagogických fakult a školskými odbory to dnes na tiskové konferenci oznámil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Ministr Chládek představil sérii opatření, která mají řešit současnou situaci, kdy hrozí odchod 7000 nekvalifikovaných kantorů během letošního roku.

První opatření se týká plošných výjimek. Dostanou je rodilí mluvčí, kteří učí cizí jazyky. Výjimka se týká i učitelů odborných předmětů, kteří ale pracují ve školách na zkrácený úvazek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku jednání ministra školství s děkany pedagogických fakult a školskými odbory informovala Veronika Hlaváčová

Pod další výjimku pak spadají učitelé starší 55 let, kteří ale musejí mít 20letou praxi.

Děkané pedagogických fakult zbylým učitelům bez kvalifikace nabízejí mimořádné otevírání oborů, aby si mohli začít doplňovat vzdělání ještě letos. Učitelů bez kvalifikace je 17 000 z celkem asi 130 000 pedagogů.

Největší problém je v Karlovarském kraji, kde učí pětina z už zmíněného množství učitelů, kteří si nezačali doplňovat vzdělání. Dále je to Středočeský a Ústecký kraj.

Šéf školských odborů František Dobšík | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Naopak nejméně nekvalifikovaných učitelů je v Libereckém kraji a také v Praze.

Odbory pomohou, ale vadí jim nízké platy učitelů

Školské odbory slíbily spolupráci při řešení nedostačující kvalifikace některých českých učitelů. Jejich předseda František Dobšík zároveň upozornil na nízké platy ve školství:

„Kdyby ten plat učitele dosahoval, jak kdysi pan prezident - kdy ještě byl premiérem - mluvil o 130 procentech průměrného platu ve státě, tak si myslím, že tady nesedíme a tento problém neřešíme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj školských odborů k řešení situace vysvětlila jejich místopředsedkyně Markéta Seidlová

„Bylo by to něco určitě něco nad 30 tisíc průměrného platu. Plat 25 tisíc není tak motivující. Věřím, že se do budoucna budou i tyto věci řešit,“ poznamenal Dobšík.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová považuje za důležité, aby pedagogové měli možnost pro doplnění vzdělání, případně pro zahájení studia.

„Vysokoškolské magisterské studium je opravdu základní nutná podmínka. Neříkáme, že je to dostatečná podmínka. Samozřejmě tím ještě není určeno, že je to kvalitní učitel.“

„Ale je nám s podivem, že právě v učitelství se polemizuje o tom, jestli mají mít učitelé patřičné vysokoškolské vzdělání, nebo jestli stačí jenom to srdíčko,“ zdůraznila Seidlová. „Nezaznamenala jsem v jiné profesi, že by se zpochybňovalo určité penzum vzdělání, aby se vůbec určitá činnost směla vykonávat.“

ČTK, mkp, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme