Nad Jihočínským mořem zmizelo letadlo Malajsijských aerolinií s 239 lidmi na palubě

Malajsijské řízení vzdušného prostoru ztratilo kontakt s letadlem na lince z Kuala Lumpur do Pekingu. Na palubě cestovalo 239 lidí, včetně 12 členů posádky. Po jejich osudu pátrají záchranáři z Vietnamu, Číny i Malajsie, ale zatím marně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž na pekingském letišti si fotí informační tabuli s přílety, malajsijské letadlo tam mělo přistát už před půlnocí SEČ

Muž na pekingském letišti si fotí informační tabuli s přílety, malajsijské letadlo tam mělo přistát už před půlnocí SEČ | Zdroj: Reuters

Spojení se přerušilo asi dvě hodiny po startu ve vzdušném prostoru Vietnamu. Zatím není jasné, co se s letounem Boeing 777 stalo. Malajsijské aerolinky teď spolupracují s úřady a letadlo hledají.

Stroj měl dorazit do cíle půl hodiny před půlnocí středoevropského času. Pozemní personál naposledy mluvil s piloty, když letěli nad Jihočínským mořem asi sto mil od břehů Vietnamu a žádné potíže prý nezmiňovali.

Záchranáři doufají, že se letadlu podařilo nouzově přistát. Generální ředitel Malajsijských aerolinií Ahmad Džauharí Jahja slíbil pravidelně zveřejňovat aktuální informace.

„Spolupracujeme s úřady a všemi prostředky podporujeme pátrací misi. Naše myšlenky a modlitby jsou s cestujícími, s posádkou a s jejich příbuznými.“

Odborníci ale upozorňují, že naděje, že se pilotům mohlo podařit nouzové přistání, je malá. Nepřišlo totiž žádné volání o pomoc ani automatický nouzový signál. Letadlo se tedy s velkou pravděpodobností zřítilo a to nejspíš do moře nebo velmi odlehlé oblasti.

S pátráním pomáhá údajně i Peking. Čínská státní televize uvedla, že na palubě je 160 Číňanů a zatím nejsou zprávy, že by letoun havaroval v čínských vodách.

Velvyslanec České republiky v Malajsii Rudolf Hykl řekl, že podle centra pro katastrofy malajsijského ministerstva zahraničí strojem necestovali žádní Češi.

Žena, pravděpodobně příbuzná některého z cestujících na palubě ztraceného malajsijského letadla, pláče na letišti v Pekingu | Foto: Reuters

Pokud by se letadlo zřítilo, jednalo by se již o druhou vážnou nehodu Boeingu 777 za necelý rok. Stroj přitom od zahájení letů v roce 1995 neměl žádné problémy s bezpečností.

Loni v létě měl Boeing 777 aerolinek Asiana Airlines nehodu při přistání v San Francisku, při nehodě přišli o život tři cestující.

Podle některých pozorovatelů připomíná dnešní případ zřícení letadla společnosti Air France, které před pěti lety zmizelo při letu z Brazílie do Francie. Také v tomto případě se letadlo ztratilo prakticky beze stop a bez jakéhokoliv volání o pomoc.

Společné je také to, že se neštěstí stalo uprostřed letu, nebezpečné jsou přitom hlavně starty a přistání. V obou těchto případech ale bylo letadlo několik hodin ve vzduchu, v určené letové hladině a pod dohledem autopilota - tedy v nejbezpečnější části letu.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se v noci ztratil z radarů | Foto: Český rozhlas, Google Maps

ČTK, Ondřej Himmer, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme