Funkcionalistická škola ve Chvaleticích chátrá, město shání peníze na její opravu

Chvaletice žádají Ministerstvo kultury o dotaci na částečnou opravu staré školy.Město chce opravit vstupní schodiště, které je v havarijním stavu. Náklady odhaduje na půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hornická Čtvrť v Chvaleticích

Hornická Čtvrť v Chvaleticích | Foto: Chvaletice

Funkcionalistická škola architekta Karla Řepy v Hornické čtvrti je památkově chráněná. Několik let je ale prázdná a radnice pro ni nemá využití.

„Mohla by sloužit jako objekt k pronájmu, ale určitě jde o to, aby využití bylo v souladu s tím, že se jedná o kulturní památku,“ říká starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Budovu v roce 1929 projektoval architekt Karel Řepa a národní kulturní památkou byla prohlášena v roce 2009. „Myslím si, že jsou pouze dvě budovy stejného charakteru,“ dodává starostka.

Radnice podle ní aktuálně shání peníze na opravu schodiště, které je v havarijním stavu. Starostka odhaduje, že oprava bude stát zhruba půl milionu korun a město chce získat státní dotaci.

„Zažádali jsme o zařazení akce Obnovíte kulturní památky do havarijního programu ministerstva kultury v roce 2014. Takže uvidíme, jestli budeme mít štěstí a nějakou korunu nám přidají,“ doufá.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme