Za týden budou Slováci volit nového prezidenta, v zatím nudné kampani se objevují první podpásovky

Do prezidentských voleb na Slovensku zbývá týden. To, že první kolo vyhraje současný premiér Robert Fico, se bere jako hotová věc. Průzkumy ale úplně jasně neříkají, kdo Fica vyzve ve druhém kole koncem března. Kandidátů je několik a mají posledních pár dní, aby přesvědčili voliče. Není divu, že se v zatím docela nudné kampani objevují i první podpásovky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico | Zdroj: ČTK

Připravený pro Slovensko, připravený pro lidi. Robert Fico toho nemusí moc říkat. Nejpopulárnější slovenský politik si v průzkumech udržuje bezpečný náskok před soupeři.

Internet už ale obohatila webová stránka s názvem Pozoruhodná páteř Roberta Fica, která mapuje všechny Ficovy kariérní zvraty, od vstupu do komunistické strany v roce 1986.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prezidentských kandidátech natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Kromě Fica má z dalších kandidátů ke druhému kolu v průzkumech zatím nejblíž Andrej Kiska.

Kiska je milionář a nákladnou kampaň si platí sám. Jeho charitativní projekt Dobrý anděl pomáhá rodinám, kde jeden z členů vážně onemocněl. Média ale dokolečka opakují dva Kiskovy údajné hříchy.

To, že neeticky zbohatnul na prodeji splátkových a úvěrových společností, a to, že má prý blízko ke scientologické církvi. Kiska obojí odmítá. Jeho nevýhodou je každopádně to, že je ze všech hlavních kandidátů pro veřejnost nejméně známý.

Naopak další z kandidátů Milan Kňažko staví na jasném životním příběhu. Jedním z jeho volebních hesel je ‚O mně víte všechno‘.

Někdejší výrazná tvář sametové revoluce, herec a bývalý politik, kterému ale řada Slováků nemůže zapomenout spojenectví s Vladimírem Mečiarem ze začátku 90. let. I díky rozporuplným kandidátům se slovenští voliči pár dnů před volbami začínají probouzet ze zimního spánku.

Slovenský herec a bývalý přední politik Milan Kňažko dnes v Bratislavě oficiálně oznámil, že bude kandidovat v přímých prezidentských volbách | Foto: ČTK

„Moji kamarádi se protřídili podle toho, kdo volí Fica. A to ne, že bych se o to přičinila, oni jsou prostě jiní,“ říká mladá žena.

„Já ještě nevím, jestli budu pana Kňažka volit, ve druhém kole určitě ano, v prvním uvidíme. Těžko se mezi kandidáty rozhoduje,“ přemýšlí o volbě volič.

„Koho jiného než pana Fica,“ má jasno další žena. „Já ne, já mám Fica plné zuby,“ uzavírá s úsměvem Slovenka.

Šanci na 2. kolo má ještě právník a poslanec Radoslav Procházka a teoreticky i dlouholetý politik Pavol Hrušovský.

Slovensko, prezidentská kampaň. Na billboardu kandidát Andrej Kiska | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme