Organizátorům před MS v letech na lyžích chybí v Harrachově přírodní sníh

Závody úplně bez potíží snad v Harrachově ještě nezažili. Ale problémy, se kterými se potýkají teď před mistrovstvím světa v letech na lyžích, jsou pro organizátory nové. Chybí jim totiž přírodní sníh. Šampionát se ale přesto následující víkend uskuteční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mamutí můstek v Harrachově 16 dní před mistrovstvím světa v letech na lyžích

Mamutí můstek v Harrachově 16 dní před mistrovstvím světa v letech na lyžích | Foto: David Nyč

„Nikdo si tady nepamatuje, že by v březnu nebyl sníh. Měl jsem dlouhodobě jednu jedinou jistotu – že v březnovém termínu bude sníh. V Harrachově je možné všechno,“ řekl prezident organizačního výboru Rostislav Jozífek.

Přitom ještě před týdnem byl úplně v klidu a bez starostí ohledně úbytku bílé pokrývky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Organizátory trápí před MS v letech na lyžích nedostatek sněhu v Harrachově

„Když jsem tam byl o víkendu, tak bylo nádherné počasí. Vůbec jsem nepředpokládal, že budu muset zvednout telefon a objednat technologii. Stalo se tak hned po víkendu a od té doby jsem ho zvedal ještě dvakrát. První technologii jsme posilovali o další stroje, momentálně jich tam máme pět. Od neděle budeme připravovat dusíkový sníh,“ prozrazuje Jozífek.

První technologií je výroba tzv. hrubozrnného sněhu, tedy v podstatě drceného ledu. Kromě navýšení rozpočtu o dva až tři miliony korun čelili pořadatelé v této souvislosti ještě jednomu problému. Vzhledem k energetické náročnosti vypadávaly v harrachovském areálu jističe.

Varianta, že by se světový šampionát v letech vůbec nekonal, ale Jozífka nenapadla. „Takové myšlenky mě nikdy nenapadají. Nechci se rouhat, ale v Harrachově jsem zažil úplně všechno. Nedávno jsem byl chvíli sám a nebylo mi dobře na duši,“ přiznává šéf organizátorů.

Organizátoři MS v letech na lyžích očekávají v Harrachově 15 tisíc diváků

Číst článek

Řada fanoušků se také ptá, jak to bude s větrem. To je tradiční harrachovský problém, kvůli kterému bylo v minulosti několik závodů zrušeno. A ani letos nemají organizátoři naprostou jistotu.

„Tohle je v Harrachově vždy problém. Bezplatně jsme opět vyměnili sítě. Firma nám dodala úplně nové, nechali jsme je prozkoušet. Máme maximální možnou zábranu proti větru, kterou jsme technologicky schopní zajistit. Věříme, že nám hodně pomohou,“ dodal Jozífek.

A pokud se tedy v Harrachově navzdory větru a absenci přírodního sněhu skutečně létat bude, pak ve čtvrtek při kvalifikaci, v pátek a sobotu při závodě jednotlivců. V neděli je potom na programu týmová soutěž.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme