Pátrání po malajsijském letadle je stále neúspěšné, úřady nevylučují terorismus

Přes dvacet letadel a na 40 lodí už druhý den marně hledá stopy po zmizelém letadle Malajsijských aerolinií a jeho 239 cestujících. Boeing 777 letící z Kuala Lumpur do Pekingu zmizel z radarů v noci na sobotu. Naděje, že se někomu podařilo přežít, je už ale velmi malá. Úřady mezitím vyšetřují příčiny zmizení letadla, nevylučují ani teroristický čin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská loď pátrá po troskách zmizelého letadla společnosti Malaysia Airlines

Čínská loď pátrá po troskách zmizelého letadla společnosti Malaysia Airlines | Zdroj: Reuters

Boeing 777 letěl na pravidelné lince z Kuala Lumpur do čínského Pekingu. Z radarů zmizel v noci na sobotu zhruba hodinu po startu a od té doby o něm nejsou žádné zprávy.

Podle neoficiálních zpráv se letadlo zřítilo v Jihočínském moři jižně od Vietnamu. Obchodní ředitel Malajsijských aerolinií Hugh Dunleavy už rodinám cestujících oznámil, že neštěstí pravděpodobně nikdo nepřežil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátrání po malajsijském letadle je stále neúspěšné, úřady nevylučují i terorismus. Nejnovější informace shrnul redaktor Ondřej Himmer

„Mluvíme s rodinami cestujících a řekli jsme jim také, že po více než 30 hodinách od posledního kontaktu s letadlem se domníváme, že se musejí připravit na nejhorší,“ řekl.

Mnoho příbuzných pasažérů z pohřešovaného malajsijského letadla ovšem viní úřady z liknavosti. Podle serveru Euronews rodiny nedostávají čerstvé informace. Ke kritice se připojily také státní sdělovací prostředky.

Vedle hledání trosek a případných přeživších zároveň pokračuje pátrání po příčinách ztráty letadla. Malajsijské úřady prověřují seznam pasažerů. Pozornost se soustřeďuje hlavně na dva cestující, kteří nastoupili s kradenými pasy. Při vyšetřování spolupracují i zahraniční protiterorističtí experti.

„Jsem v kontaktu s mezinárodními zpravodajskými službami. Pracuje na tom i naše služba včetně protiteroristické jednotky. Informovali jsme i protiteroristické týmy všech dotčených zemí," oznámil malajsijský ministr dopravy Hišámuddín Hussejn.

Příbuzní cestujících ze zmizelého letadla Malajsijských aerolinií | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Teroristický útok je aktuálně jednou z vyšetřovacích verzí. Objevila se totiž informace, že dva cestující s kradenými pasy kupovali letenku společně, což by nahrávalo spekulacím o spiknutí. Kromě této dvojice pozornost vyšetřovatelů podle agentur přitahují další dva cestující. Konkrétnější informace ale zatím nejsou k dispozici.

Záchranáři, kteří hledají ztracené letadlo, už také rozšířili oblast pátrání. Stroj prý před svým zmizením udělal neplánovaný obrat. To je závěr, který vyšetřovatelé udělali z radarových záznamů. Ty ukazují, že letadlo změnilo kurz a směřovalo zpátky.

Důvod tohoto manévru nechápe ani generální ředitel Malajsijských aerolinií Ahmad Džauharí Jahja. „Podle toho, co víme, o takovém obratu by museli informovat základnu, ale žádné tísňové volání jsme nezachytili,“ řekl.

Co přesně se s letadlem dělo, ukážou až černé skříňky, ovšem jejich hledání může zabrat hodně dlouhou dobu. U letu Air France, který spadl před pěti lety uprostřed Atlantiku, to trvalo celé dva roky.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se v noci ztratil z radarů | Foto: Český rozhlas, Google Maps

Ondřej Himmer, bre, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme