K palivu z ropných kalů ve Vratimově se nikdo nehlásí. Otravuje tak dál lidem vzduch

Sanace ostravských lagun už stála miliardy korun. Jenže ropné kaly dál znepříjemňují život lidem nejen v okolí olejových nádrží, ale i na jiných místech v Česku. Tisíce tun paliva, vyrobeného z ostravských ropných kalů, leží například na velké hromadě v centru Vratimova. A nikdo se k nim nehlásí. Obyvatelům města se to nelíbí. Hromada totiž za teplých dnů zapáchá a do okolí se z ní víří prach.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laguny u ostravského sídliště Fifejdy

Laguny u ostravského sídliště Fifejdy | Foto: Lubomír Zabavík

Barbora Hudečková bydlí v panelovém domě, kde mají z okna na hromadu kalů krásný výhled, a říká, že nejvíce hromada zapáchá při teplých dnech.

Více než tři roky se tak tamní radnice snaží, aby skládka zmizela. Je to však bezvýsledné.

„Domnívám se, že je to z toho důvodu, že odvoz na skládku nebezpečného odpadu by byl asi hodně drahý, a proto se k našim lagunám nikdo nehlásí,“ popisuje starostka Vratimova Dagmar Hrudová z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skládce ropného paliva ve Vratimově informuje Iva Havlíčková

Kdo, kdy a jak zlikviduje tuto ekologickou zátěž ve Vratimově, není jasné. Helena Kameníčková z České inspekce životního prostředí v Ostravě říká, že nemohou zasáhnout, protože oficiálně jde v podstatě o neškodný výrobek. Přesto ale místo každý měsíc kontrolují.

„Nedá se tvrdit, že by to nepáchlo, nesmrdělo, ale ty projevy nejsou takové, jak jsme se obávali,“ říká Helena Kameníčková.

Podobné starosti jako ve Vratimově řešili před časem i ve vesničce Sedliště na Frýdecko-Místecku. Kaly tam způsobily ekologickou havárii a znečistily vody. Podle starosty Jaromíra Krejčoka z KDU-ČSL se dá mluvit o štěstí v neštěstí.

Až když hrozí havárie

„U nás to dopadlo dobře, protože veškeré palivo bylo odstraněno a to díky tomu, že u nás to Česká inspekce životního prostředí vedla jako havárii na vodách,“ konstatuje Jaromír Krejčok.

Ve Vratimově tak kaly zůstávají. Fotit se ale nesmějí. Strážní, kteří jsou ve střehu, každý pokus překazí a opovážlivce vedou ke správci areálu, který ovšem není přítomen.

„Ty hromady nejsou ničím zakryté, tak mají všichni obavu, že ten takzvaný výrobek, který je podle mého názoru nebezpečným odpadem, může obsahovat škodlivé látky a ty škodlivé látky samozřejmě mohou mít negativní vliv na zdraví našich lidí,“ dodává starostka Dagmar Hrudová.

Právě teď stát hledá firmu, která zlikviduje zbývající ropné kaly z lagun. V Ostravě jich zůstává 100 tisíc tun.

„Stávající postup není dostatečně uspokojující, protože víte, co způsobilo vlastně i to pálení v Ústeckém kraji – skoro skandál. Je prostě zřejmé, že toto není ta cesta,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.


Zvětšit mapu

Iva Havlíčková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme