Z divadla voleb v Severní Koreji se dá vyčíst politický trend země, soudí koreanista

Básně o "návalech štěstí a radosti" dnes provázely Severokorejce k volbám do tamního parlamentu. Ty se v Severní Koreji konají co pět let a výsledek je předem jasný, voliči jen potvrdí už vybrané kandidáty. Přesto mohou určovat trendy v politice země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

V každém ze 687 okrsků mohli lidé schválit či neschválit jediného kandidáta. Neschválit si ale prakticky nikdo netroufne, stejně jako ve volební den zůstat doma. Znamenalo by to pro něj tvrdé postihy.

„Je to velmi ritualizovaná záležitost. Lidé se shromáždí kolem volebních okrsků. Před vstupem do místnosti, nebo po vstupu do místnosti se ukloní obrazům velkých vůdců, dostanou do ruky volební lístek s jedním kandidátem a ten vhodí do volebního boxu. A to je celé,“ shrnuje průběh volby koreanista Jaromír Chlada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co znamenají volby v Severní Koreji pro zahraničí, vysvětloval koreanista Jaromír Chlada

Na výsledky však není třeba čekat. Už teď je jasné, že účast převýší 99% a kandidáti získají stoprocentní podporu, stejně jako v minulých volbách před pěti lety.

„Volby slouží jako legitimizační záležitost pro režim, protože volby byly za Stalina, volby nakonec byly i za Hitlera a Severní Korea je republika. To znamená, že volby jsou součástí státotvorné tradice,“ popisuje smysl voleb v diktatuře Jaromír Chlada.

Letošní volby jsou ovšem první v éře nového vůdce Kim Čong-una. Zahraniční pozorovatelé tedy sledují spíše obecné věci jako postup v kariéře jednotlivých nominovaných kandidátů či prosazení se určitých skupin do parlamentu.

Libyjská vláda hrozí útokem na severokorejský tanker, který se snaží ze země vyvézt ropu

Číst článek

„Jestli jsou to více vojáci nebo více nějací úředníci nebo byrokrati, jaké skupiny lidí, kteří podporují které politiky,“ vysvětluje Jaromír Chlada a pokračuje:

„A z toho se vyvozuje nějaký obecný postup a trend v politické situaci v Severní Koreji.“

Helena Berková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme