Epilepsií trpí v Česku až sto tisíc lidí. Metody léčby se stále zlepšují

Je to nemoc mozku, která vážně ovlivňuje životy lidí. Když se narodí dítě postižené epilepsií, pro rodinu je to velmi zatěžkávací zkouška. Epilepsií trpí v České republice zhruba sedmdesát až sto tisíc lidí. V posledních letech se však metody léčby výrazně zlepšují. Testují se nové léky, ale také způsoby, jak rychle rozpoznat a utlumit epileptické záchvaty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

epilepsie - EEG

epilepsie - EEG | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Chris Hope

Čtrnáctiletá Radka se pohodlně usazuje na klíně své mamince a chytá ji pevně kolem krku. Irena Lechnerová za svou dceru tlumočí, dívka kvůli těžké epilepsii špatně mluví.

S vývojovou mozkovou vadou se narodila. Pro rodinu byly první týdny dívčina života velmi těžké.

„Na epilepsii jsme přišli, když jí bylo deset dnů. Všimla jsem si, že stáčí hlavičku ke straně, že jí cukají ručičky, že hodně slintá,“ vypráví Irena Lechnerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma epilepsie přiblížila v pořadu Zaostřeno na Plusu redaktorka Petra Benešová

Jako malé dítě měla Radka až sto epileptických záchvatů za den. Nakonec byla ve čtyřech měsících nutná i operace mozku. Do pěti let dívka vůbec nechodila.

Irena Lechnerová s ní zůstala po celou dobu doma. Podařilo se jí pak dceru dát do mateřské i základní školy pro děti s hendikepem, kde se učí hlavně formou hry.

Radka bere antiepileptika, každého půl roku chodí na kontrolu do motolské nemocnice. Stále potřebuje péči, do které se zapojuje i její starší bratr.

Ne všechny rodiny zvládnou tak náročnou péči. V Česku existuje několik společností, které nemocným lidem a jejich rodinám nabízejí pomoc a radu, jak s epilepsií žít. Například Společnost E.

„Buď za námi lidé přijdou s konkrétním dotazem a my se snažíme ho s nimi vyřešit v rámci odborného poradenství, ať sociálního, nebo psychologického. Jsou-li ty otázky zdravotní, lidi vždy delegujeme k lékařům,“ popisuje předsedkyně sdružení Alena Červenková.

Na trh přicházejí nové léky

Život s epilepsií mohou usnadnit některé pomůcky, jako je ochranná helma nebo speciální podložky do postele, které hlídají dítě v noci. Průběh nemoci je velmi individuální.

„Od onemocnění, které člověka téměř netrápí, až po velmi vážné onemocnění,“ vysvětluje vedoucí lékařka Centra pro epileptologii a epileptochirurgii při Thomayerově nemocnici Jana Zárubová.

Léčba epilepsie se stále zdokonaluje, v posledních dvaceti letech přišlo na trh patnáct nových léků a další jsou ve vývoji.

Stejně tak se testují nové metody, kdy se například pacientovi implantuje mikročip, který hlídá činnost mozku. Když rozpozná, že se chystá epileptický záchvat, vyšle impulz, který ho zruší.

Petra Benešová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme