Před stovkami radnic se objeví tibetské vlajky. Akci podporují i Velké Hoštice

10. březen je tradičně dnem, který zpestří stožáry před radnicemi. Někteří starostové nebo primátoři na ně pověsí tibetskou vlajku jako symbol boje proti porušování lidských práv. Loni se k této akci připojilo téměř 500 vesnic, měst, městských částí nebo krajů. Nejinak tomu je letos také ve Velkých Hošticích u Opavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské vlajky

Tibetské vlajky | Foto: Pavel Novák

„Normálně je ve skříni, ale teď už je na ní, abychom ji mohli hned po ránu vyvěsit,“ popisuje starosta Velkých Hoštic Alfons Pospiech z ODS.

Má rád pořádek. Už v pátek před víkendem byl připravený, aby ho dnes ráno nic nezaskočilo. Vlajku zkontroloval, jestli je v pořádku, a zkušebně ji rozvinul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Velkých Hošticích u Opavy natáčel o vyvěšování tibetské vlajky Martin Knitl

Na seznamu tradičních tibetských stožárů jsou nejenom velká města, ale i ty nejmenší vesnice. I v Moravskoslezském kraji.

Podle velkohoštického starosty je trochu škoda, že míst, kde se vlajka objeví, budou stovky, a ne tisíce.

„Je pro nás i takový symbol, který nám připomíná rok 1968, protože tehdy jsme také byli vděčni za jakýkoli projev přízně. Měla by to být celospolečenská záležitost, a ne záležitost některých měst,“ myslí si.

Letos má vyvěšování tibetské vlajky ještě jeden rozměr. Nejeden starosta, včetně Alfonse Pospiecha, přiznává, že za tím vidí současné dění na Ukrajině.

Symbol Tibetu dnes zavlaje například v Opavě, Fulneku, Havířově, Bělé nebo Staříči.

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme