Kuřáci si za krabičku cigaret opět připlatí, tentokrát kvůli slabší koruně

Cigarety a tabák by letos měly ještě jednou zdražit. Po lednovém zvýšení spotřební daně navrhuje ministerstvo financí další růst daně na toto zboží. Musí to udělat, protože jinak by České republice hrozily sankce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Creative Commons Attribution 2,5 Generic, SuperFantastic

Kuřáci přináší každoročně do státního rozpočtu na daních kolem 45 miliard korun. Daň tvoří více než tři čtvrtiny ceny tabákových výrobků.

Důvodem, proč zvyšovat daně dvakrát do roka, ovšem není prvotně snaha zvýšit příjmy státu. Může za to slabší kurz koruny.

„My jsme do připomínkového řízení poslali návrh novely zákona o spotřebních daních, který by měl přizpůsobit sazby daně z tabákových výrobků tak, aby odpovídaly požadavku směrnice Rady Evropské unie na minimální sazbu daně. Důvodem předložení návrhu je oslabení směnného kurzu koruny vůči euru,“ potvrdil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Když se připravovalo zvýšení daní přibližně o dvě koruny na krabičku, které kuřáci pocítili letos v lednu, vycházelo ministerstvo z předpokládaného kurzu koruny k euru. Ten se ale změnil, proto je nutné změnit i sazby, aby Česko dostálo směrnici a nehrozily mu od Evropské unie sankce.

Cena vzroste o tři až čtyři koruny

Problém je totiž v tom, že spotřební daň z tabáku je tvořena poměrně složitěji než ostatní spotřební daně. Není uvalována na jednotku spotřebního zboží, ať už hmotnostní nebo objemovou, ale je kombinovaná a ovlivněná i procentuální sazbou z konečné ceny.

Zároveň daň z každé jednotlivé cigarety musí dosáhnout jisté minimální úrovně. Ta je stanovena požadavkem Evropské unie, který určuje minimální sazbu daně u cigaret ve výši 90 eur na tisíc kusů.

„Úprava spotřební daně z tabákových výrobků o pět až sedm procent oproti aktuálnímu stavu je podmínkou pro splnění požadavků, které vyplývají ze směrnice, a to způsobem, který rovněž předejde jejich dalším změnám v krátkém časovém odstupu. Ta změna by se měla do navýšení ceny krabičky cigaret promítnout v rozmezí tří až čtyř korun,“ upřesnil Zeman.

Stát by tím měl získat navíc zhruba dvě miliardy a 800 milionů korun ročně. S růstem měsíčního daňového příjmu pro státní rozpočet ve výši kolem 230 milionů korun ale může počítat až poté, co pomine efekt předzásobení.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme