Češi se snaží podvádět s nemocenskou, stát okrádají o desetitisíce korun

Češi se snaží podvodně zbohatnout na nemocenském pojištění. Úředníci odhalují případy, kdy lidé okrádají stát o desítky tisíc. Domluví se na velmi vysokém platu a brzy nastoupí na nemocenskou. Některé případy už se dostávají k soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřipka (ilustrační foto)

Chřipka (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Fiktivní zaměstnávaní patří mezi časté pokusy, jak nemocenské dávky od státu vylákat,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Pracovníci sociální správy podle ní už vědí, na co se mají při kontrolách zaměřit. Rozpoznají známky, které ukazují na pravděpodobné zneužití systému. Podrobnosti ale mluvčí prý prozradit nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodech při vyplácení nemocenské mluvily mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová a místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Pavla Břečková

Podezřelý je ale podle Buraňové především plat neúměrně vysoký pracovní pozici, například za manuální práce.

ČSSZ při zjištění podvodu podává trestní oznámení, některé případy se dostanou až k soudu.

Místopředsedkyně představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Pavla Břečková se nedomnívá, že by takové podvody byly masovým jevem.

Je to podle ní spíš otázka morálky než zákonů. „Chybu v legislativě bych asi nehledala. Každou životní situaci nejde ošetřit,“ tvrdí Pavla Břečková.

Alarmující je podle asociace sdružující zaměstnavatele daleko častější případ, kdy praktičtí lékaři vystaví neschopenku i v případě, že to není nutné.

„Zaměstnavatelé jsou proti tomu prakticky bezzubí,“ dodává místopředsedkyně představenstva asociace.

Před ostravským soudem stanou pachatelé, kteří na nemocenské okradli stát o 100 tisíc korun

Číst článek

Pracovní neschopnost v Česku (1993 - 2012) | Foto: ČTK

Helena Šulcová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme