Spojené státy stojí za Ukrajinou, ujistil Obama premiéra Jaceňuka

Spojené státy stojí za Ukrajinou. Americký prezident Barack Obama to v Bílém domě slíbil novému ukrajinskému premiérovi Arseniji Jaceňukovi. Obama zároveň varoval Rusko, že pokud ve sporu s Ukrajinou nezmění kurz, Západ je odhodlaný k odpovědi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident USA Barack Obama spolu jednali v Oválné pracovně Bílého domu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident USA Barack Obama spolu jednali v Oválné pracovně Bílého domu | Zdroj: ČTK

Jasná podpora Ukrajině, ostré odsouzení postupu Ruska na Krymu a v celé ukrajinské krizi. Z Washingtonu směrem do Moskvy dál zaznívá stejný vzkaz, tentokrát ho americký prezident Obama zopakoval během setkání s novým ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem.

Podle něj se Ukrajina nezávislosti nikdy nevzdá, Kyjev je ale připravený s Ruskem o řešení krize okamžitě jednat. Nový šéf ukrajinské vlády se setkal i s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, který – jak jeho úřad potvrdil – se v pátek opět pustí do debaty s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání prezidentů USA a Ukrajiny informuje zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Referendum o připojení Krymu, které západ označuje za nezákonné, se blíží. Washington přitom neskrývá frustraci z toho, že Moskva odmítá všechny návrhy, jak ukrajinskou krizi vyřešit.

Bílý dům podle Baracka Obamy dál věří v diplomacii, pokud ale Rusko k plánům na zažehnání krize zůstane hluché, má se připravit na důsledky.

Plánované postihy Rusů zapojených do intervence

První krok směrem k tvrdým sankcím podniknul zahraniční výbor amerického Senátu. Ten schválil zákon, který počítá s postihy vůči ruským občanům zapojeným do ruské intervence na Krymu a schvaluje finanční pomoc nové ukrajinské vládě. Návrh teď poputuje k posouzení celému Senátu a poté i Sněmovně reprezentantů.

Ta schválila už v úterý vlastní rezoluci vyzývající k sankcím. Její předkladatel, republikánský kongresman a šéf zahraničního výboru Edward Royce, Českému rozhlasu řekl, že cílem všech opatření je dostat ruského prezidenta Vladimira Putina k jednacímu stolu.

Plyn by do Evropy mohl proudit z USA

„Rezoluce mimo jiné vyzývá k posílení vývozu zemního plynu ze Spojených států do Evropy, což je podle mne velmi důležitý moment. Šest evropských zemí, včetně Ukrajiny, je v tuto chvíli na Rusku zcela závislých. Moskva na ně může skrze dodávky plynu velmi účinně vyvíjet nátlak,“ soudí republikánský kongresman Edward Royce.

Šéf sněmovního zahraničního výboru je přesvědčen o tom, že možný vstup amerického plynu do hry by přinesl větší rovnováhu, snížil tlak na východoevropské země a v konečném efektu by podle něj mohl vést k rozbití ruského monopolu na trhu s plynem a snížení cen suroviny.

Experti nicméně připomínají, že pro okamžité dodávky zkapalněného plynu chybí – především na americké straně – potřebná infrastruktura. Legislativa, která by uvolnila export amerického plynu do Evropy, by rozložení sil mohla změnit, ale až v dlouhodobém horizontu.

Lenka Kabrhelová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme