Grantová agentura při výběru vědeckých projektů nepochybila, předseda Matějů zůstává

Grantová agentura, která rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum, při hodnocení vědeckých projektů zásadně nepochybila. Vyplývá to z dnešní schůzky členů Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace s vedením agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědci při práci

Vědci při práci | Foto: NASA/JPL

„K žádnému pochybení nedošlo. A jestli někde nějaká chyba byla, tak spíše souvisela s nedostatečnou komunikací s veřejností, respektive odbornou veřejností,“ popsal závěr jednání člen rady Jiří Málek.

Předseda Grantové agentury Petr Matějů tak zůstává ve vedení. Postup předsednictva agentury, které v minulosti zasahovalo do výběru vědeckých projektů, kritizovala Akademie věd i vysoké školy.

Podle nich byla soutěž neprůhledná a vedení agentury pomíjelo posudky odborníků, kteří projekty hodnotili.

Grantová agentura České republiky zahájila svoji činnost v roce 1993. Je nezávislou státní institucí podporující základní vědecký výzkum v ČR. V rámci vyhlášených programů poskytuje finanční podporu na vědecké projekty jak pro erudované vědce a týmy, tak pro mladé a začínající vědecké pracovníky. Dále financuje bilaterální projekty a projekty řešené v rámci evropských mezinárodních programů. Ročně se o granty GA ČR uchází kolem 3000 navrhovatelů, z nichž zhruba jedna čtvrtina grant získá.
Zdroj: www.gacr.cz

Kritika hodnocení Grantové agentury ale není jediná. Vědci se bouří i proto, že s projekty uspěje čím dál tím méně vědeckých týmů a vědci také dostávají od státu v posledních letech stále méně peněz na provoz.

Proto je o to větší tlak na Grantovou agenturu a její účelové dotace. Akademikům se nelíbí, že projekty, které neuspějí v prvním kole, se už znovu nemohou hlásit do soutěže. Podle vedení agentury ale takové opatření zamezí, aby se nekvalitními projekty museli opakovaně zabývat hodnotitelé.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme