Pražský hrad vystaví vázy ze soukromých místností prezidenta i množství tulipánů

Nejkrásnější vázy ze sbírek Pražského hradu jsou ode dneška k vidění v empírovém skleníku Královských zahrad. Nechybí ani květiny vypěstované v hradních sklenících. Výstava Tulipány a vázy potrvá deset dní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tulipány

Tulipány | Foto: Ladislav Bába

Podle kurátora Jaroslava Sojky mají návštěvníci mimořádnou příležitost prohlédnout si předměty, které běžně nejsou součástí výstav.

„Snažil jsem se tady spojit poznání s krásou a lidem ukázat něco ze sbírek Pražského hradu, co je buď v depozitářích, nebo co zdobí reprezentační prostory, co je opravdu užíváno na zámku Lány, popřípadě u prezidenta republiky,“ přibližuje.

Vystavené budou vázy porcelánové, fajánsové, kameninové i kovové. Exponáty pochází z Evropy, ale i z Číny nebo z Japonska. Mezi čtyřicítkou váz vynikají tři obří nádoby zhotovené v carské porcelánové manufaktuře v Petrohradě. Podle odborníků patří mezi nejvzácnější porcelánové výrobky v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o výstavě zjišťovala redaktorka Zuzana Vlčková

Ve druhé části expozice na návštěvníky čeká záplava jarních květin. Hlavní roli budou hrát tulipány. Podle Jaroslava Sojky ne náhodou, s Pražským hradem jsou totiž spjaty už od poloviny 16. století.

„Tulipán, šeřík i levkoje, všechny tyto tři rostliny se tehdy z Anatolie, z Turecka, z Konstantinopole dostaly na Pražský hrad a z Pražského hradu se rozšířily dál po celé Evropě,“ připomíná.

Přípravy na výstavu zkomplikovalo teplé jarní počasí. Rostliny až příliš rozkvetly a bylo nutné je ochlazovat. Květiny pěstované v hradních zahradách jinak slouží především aranžérům, kteří s nimi zdobí prostory Pražského hradu.

„Některé druhy se vybírají podle interiérů, některé druhy se vybírají podle státních barev. Takže musíme mít vždycky zastoupenou červenou a bílou,“ říká o tulipánech hradní zahradník Vladimír Šeba. Květinové vazby pak doplňují modré hyacinty a irisy.


Zvětšit mapu

Zuzana Vlčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme