Za atentát na sochu Gottwalda si odseděl 9 let, teď se setkali znovu

Po prezidentovi Klementu Gottwaldovi, který zemřel přesně před 61 lety, zůstala řada soch. Ta v Příbrami ovšem vyletěla v roce 1978 do vzduchu. Nálož odpálil mladý horník Ondřej Stavinoha a za svůj čin si odseděl devět let. Bronzovou sochu teď poprvé po mnoha letech opět spatřil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzová socha Klementa Gottwalda, kterou odpálil v 70. letech Ondřej Stavinoha

Bronzová socha Klementa Gottwalda, kterou odpálil v 70. letech Ondřej Stavinoha | Foto: Filip Jandourek

Když kilogram výbušniny utrhl soše Klementa Gottwalda na náměstí v Příbrami nohu, bylo horníkovi Ondřeji Stavinohovi 22 let. Trhavinu ukradl v dole a bronzový monument odpálil na protest proti okupaci Československa.

Státní bezpečnost mladého muže brzy vypátrala a dalších devět let strávil ve valdické věznici. Reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana pro změnu vypátral bronzovou sochu a Ondřeje Stavinohu k ní dovedl. Poprvé od výbuchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po stopách bronzové sochy se vydal reportér Ľubomír Smatana

Náměstí 17. listopadu obklopují typické čtyřpatrové hornické bytovky z dob reálného socialismu. Slunce se opírá do nové dlažby a po místě, kde stála bronzová Gottwaldova socha, není ani památky.

Šedovlasý muž s knírem si ale vše pamatuje velmi dobře. „Doutnák hořel dvanáct sekund, stačil jsem akorát doběhnout ke kašně a výbuch mě pořádně poponesl,“ vzpomíná.

Ondřeje Stavinohu zadržela bezpečnost za několik dnů společně s kamarádem Františkem Polákem. Ten dostal sedm let, Stavinoha jako hlavní viník devět.

„Chtěli jsme sochu odpálit 21. srpna, přesně na desáté výročí okupace. Jenže to bylo náměstí plné estébáků. Takže jsme to udělali až o tři dny později,“ vysvětluje.

Oprava za desetitisíce

Noční exploze rozbila okna i výlohy na celém náměstí a bronzového Gottwalda srazila z podstavce. Kus kovu se teď leskne panu Stavinohovi v ruce: „Když jsem se vrátil z vězení na šachtu, tak mi to dal kamarád, co ho tady po výbuchu sebral.“

Ondřej Stavinoha musel splácet i opravu sochy, celkem 105 tisíc československých korun. „To tenkrát byly hodně velké peníze. Takže je tak trochu moje,“ směje se bývalý horník.

Od roku 1978 ovšem bronzového Gottwalda neviděl. S reportérem Ľubomírem Smatanou proto nasedá do auta a vyráží do areálu příbramských Technických služeb, kde Český rozhlas umělecké dílo vypátral.

Ředitel Pavel Mácha ukazuje za garáže k plotu, kde leží modrá plachta. Společně s Ondřejem Stavinohou ji stáhnou – a objeví se Klement Gottwald v nadživotní velikosti. Leží na prkně a na rukou má ještě znatelné stopy od červené barvy.

„Já ho takhle vidím po 35 letech. Nezměnil se,“ podotýká s nádechem ironie v hlase Stavinoha. Pohnutí ale zcela skrýt nedokáže: „Devět let života. Za něco, co jsem asi přehnal. Neodhadl jsem, jakou to udělá na náměstí paseku. Ale to už je teď jedno.“

Kam s ním?

Bronzovou sochu považuje ředitel technických služeb Pavel Mácha za danajský dar. Bude ji skladovat, dokud se majitel – město Příbram – nerozhodne, co dál.

Starosta Pavel Pikrt také neví. „Zatím moc nepřekáží, ani nerezaví, tak ho tu budeme mít, dokud o něj neprojeví zájem nějaké muzeum nebo skanzen. Do šrotu kvůli bronzu ho rozhodně vyhazovat nebudeme,“ dodává.

Podobné sochy komunistických pohlavárů se povalují ve sklepeních a skladech mnoha českých obcí. Jejich přesný počet nelze zjistit. Žádná z nich ovšem není spjata s tak silným příběhem jako socha Klementa Gottwalda v Příbrami.

Místní Hornické muzeum o ni ale zájem nemá, do expozice pod širým nebem v pracovním lágru Vojna ji ředitel Josef Velfl postavit nechce. „Tam by Gottwald budil příliš velký odpor,“ upozorňuje.

Ondřej Stavinoha by to naopak považoval za rozumné řešení. Sám je členem Konfederace politických vězňů. „Ale co. Starosta u nás ve vsi říkal, že když dostaneme Gottwalda zadarmo, tak ho postavíme před hospodu,“ směje se muž, kterého dávno mrtvý komunistický prezident pronásleduje celý dospělý život.


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme