Husí kůže a mokrý slipy, shrnuli dojmy z přistání Airbusu A380 v Praze fanoušci letectví

Největší dopravní letadlo na světě Airbus A380 včera přistálo na pražském Letišti Václava Havla. Objevovat se v Česku bude ještě nějakou dobu pouze výjimečně, a proto si tisícovky fanoušků letectví nenechaly tuto vzácnou událost ujít a nadšeně sledovaly obří letadlo přímo na letišti v Ruzyni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Airbus A380 přistál na letišti Václava Havla

Letoun Airbus A380 přistál na letišti Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

Obří Airbus A380 přistál v Praze poprvé na pravidelné lince s cestujícími a byla to teprve třetí návštěva tohoto letadla v Ruzyni.

T úplně první přistání bylo předváděcí, po druhé pak letoun v Praze přistál mimořádně kvůli zdravotním potížím pasažérky. Jihokorejská společnost Korean Air ale zatím s pravidelným nasazením tohoto stroje na linku ze Soulu do Prahy nepočítá.

I proto si výjimečnou příležitost spatřit největší dopravní letadlo na světě nenechaly ujít tisícovky leteckých fanoušků, kteří obsypali plot kolem letiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přistání obřího Airbusu A380 přihlížel i Jaroslav Skalický

„Nechápu, jak je možné, že něco tak obrovského dokáže vzlítnout,“ přiblížila svoji fascinaci letecká fanynka Anička.

Většina lidí byla vyzbrojena fotoaparáty a dalekohledy. Takzvaní spotteři s sebou měli i skládací schůdky, aby měli na přistávající letadlo co nejlepší výhled.

„Jsem spotter. Jezdím sem tak jednou měsíčně se podívat na letadla. Dneska je to velký a je to vidět i na lidech, kolik se toho tady sešlo. Je to výjimečná událost,“ popisuje své nadšení jeden z přítomných.

Letecký spotter je fanoušek letectví, který sleduje letadla při přistání, vzletu i za letu. Pořizuje jejich fotky a vytipovává nejlepší místa pro pořizování záběrů v okolí letišť. Spotteři mezi sebou pak soutěží o nejlepší snímek a tisícovky záběrů vystavují na internetu a sdílí je s lidmi podobných vášní.

Ti nejzarytější milovníci letadel měli s sebou i vysílačky, aby mohli odposlouchávat komunikaci mezi dispečery na letištní věži a piloty a měli tak dokonalý přehled o tom, jak se letadla k přistávací ploše přibližují.

„Husí kůže a mokrý slipy,“ shrnul nejspíš za všechny přítomné diváky nevídaného spektáklu své dojmy z obřího stroje jeden z přihlížejících.

Jaroslav Skalický, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme