Krymský parlament i referendum jsou podle Kyjeva nelegální. Rezoluci v OSN vetovali Rusové

Ukrajinský parlament s okamžitou platností rozpustil parlament krymské autonomie. Krymští poslanci to však odmítají a dál pokračují v přípravách zítřejšího referenda o připojení k Rusku. Kyjev hlasování neuznává a k témuž vyzýval i návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rusové ho však podle očekávání vetovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krymské referendum se blíží. Plakát v Sevastopolu s nápisem: "16. března volíme, nebo"

Krymské referendum se blíží. Plakát v Sevastopolu s nápisem: "16. března volíme, nebo" | Foto: Andrew Lubimov | Zdroj: ČTK

Pro dočasné zrušení krymského zastupitelského sboru hlasovalo 278 ze 450 poslanců ukrajinské Nejvyšší rady. Základem pro tento krok je nález ústavního soudu, který označil za protiústavní rozhodnutí vypsat referendum o odtržení Krymu, stejně jako deklaraci nezávislosti Krymu.

Představitelé Kyjeva už dříve tímto krokem hrozili, dnešní rozhodnutí má však spíše symbolický charakter. Krymský parlament totiž současnou ukrajinskou vládu neuznává a dál pokračuje v přípravě hlasování i dalších kroků vedoucích k připojení k Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo na Krymu sleduje zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Legálnost hlasování – v situaci, kdy poloostrov zcela zjevně obsadily ruské ozbrojené síly – už kromě Ukrajiny předem zpochybnily i Spojené státy či Evropská unie. Naopak Moskva dala najevo, že od jeho podpory nehodlá ustoupit.

Tyto postoje se projevily i při dnešním hlasování v Radě bezpečnosti OSN. Rezoluci kritizující referendum na Krymu, kterou navrhovala americká diplomacie, Rusko zablokovalo. Z 15 členských zemí Rady bezpečnosti bylo Rusko jediné proti. Čína, která bývá považována za spojence Rusů, se hlasování zdržela, 13 států se vyslovilo pro.

Podle ukrajinského ministerstva zahraničí chce Moskva napětí na Ukrajině eskalovat. „Veto jasně ukazuje, že Rusko nemá zájem na zklidnění situace a jejím vyřešení mírovým způsobem,“ poznamenává úřadující ukrajinský ministr zahraničních věcí Andrij Deščycja.

Moskvu obvinil Deščycja z ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti v 21. století.

Vaření místo hlasování

S referendem už počítají i lidé na Krymu, jeho zastánci i odpůrci. V krymské metropoli Simferopolu se na posledních mítincích sešli zástupci obou táborů.

„Po referendu odjíždím. Nechci žít v Ruské federaci, když je tam prezidentem Vladimír Putin. Stěhujeme se s celou rodiny ke vzdáleným příbuzným do Kyjeva. Mnozí mí přátelé se také chystají přestěhovat,“ podotýká student Andrej.

Při střetech v Charkově zemřeli dva lidé, podle Kyjeva podněcuje demonstranty Kreml

Číst článek

On stejně další desítky účastníků mítinku prý k referendu nepůjdou, protože je považují za nezákonné a předem rozhodnuté.

Chystají však alespoň akci na sociálních sítích. Lidem doporučují, aby zůstali doma, vařili a snímky pak vystavili, aby bylo jasné, kolik lidí se referenda nezúčastní.

Počet účastníků jednotlivých mítinků i atmosféra však jasně vypovídá o tom, kdo má na poloostrově, kde žije většina ruskojazyčného obyvatelstva, navrch.

Referendum na Krymu začne v neděli osm hodin ráno tamního času (7:00 SEČ) a skončí o dvanáct hodin později. Údajně je vše připraveno pro průzkumy mezi voliči po odhlasování, takže odhady by mohly být známy krátce po uzavření hlasovacích středisek. Konečné výsledky se čekají v pondělí ráno.
Zdroj: ČTK

„Krym byl dřív ruský a teď obnovujeme spravedlnost. Vládu v Kyjevě neuznáváme, máme svoji a referendum bude projevem národní vůle,“ říká paní Larisa na proruském mítinku.

Oba tábory se shodují jen v tom, že ani jeden si nepřeje válku.

Nejen demonstracemi však žijí lidé na Krymu. Podle serveru 5 kanal stojí před bankami dlouhé fronty lidí, kteří se kvůli nejisté budoucnosti „v náručí starostlivého bratra“ snaží ze svých účtů spěšně vybrat hotovost.

Tato horečka už panuje několik dní, finanční ústavy nejprve přistoupily k omezení množství vybíraných peněz a dnes vydávání hotovosti zcela zastavily.

Proti okupaci Krymu demonstrují lidé v Rusku i v České republice

Číst článek

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, ČTK, Jaromír Marek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme