S transplantovanou ledvinou žije už více než čtyři tisíce Čechů

Ledviny se transplantují už od padesátých let minulého století. V současné době si lékaři troufají i na náročné párové výměny. Rekordních sedm dárců a sedm příjemců odoperovali v pražském IKEMu. Náročná byla i příprava operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace - chirurgie - ledviny - transplantace ledvin - operační sál

operace - chirurgie - ledviny - transplantace ledvin - operační sál | Foto: IKEM

„Každé tři měsíce vyhodnocujeme všechny pacienty, které máme v databázi a znovu se je snažíme spojit mezi sebou. To je hromada práce, která není příliš vidět,“ popisuje Jiří Froněk přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM a vedoucí týmu, který transplantace provedl.

První letošní párová výměna v IKEMu byla unikátní i v tom, že se ze všech dárců a příjemců povedlo vytvořit kruh. Největší řetězovou výměnu, kterou popisuje odborná lékařská literatura, provedli ve Spojených státech a účastnilo se jí třicet párů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský IKEM navštívila Eva Rajlichová

„Těch 30 párů bylo napříč Spojenými státy a každá transplantace byla provedena na jiném pracovišti. Tady jsme operovali v rámci dvou operujících chirurgů, to na světě nikdo nedělá,“ říká Jiří Franěk.

Řetězové operace se dělají ve chvíli, kdy se v databázi párového dárcovství povede propojit ideální dvojice, nemusí jít nutně o příbuzné. Pro pacienta je totiž nejvýhodnější dostat ledvinu od živého dárce:

„První rok funguje zhruba 96 % ledvin odebraných od živých dárců a 93 % těch, které jsou odebrány od zemřelých dárců. Jak se doba posouvá, tak se rozdíl zvětšuje ve prospěch žijících dárců,“ říká Ondřej Viklický přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

V České republice je deset tisíc pacientů, kterým úplně selhaly ledviny, z nich se asi tisíc léčí dialyzačními metodami.

„Dnes už 4 100 pacientů žije s funkční transplantovanou ledvinou a mají z ní velký profit“, vypočítává Ondřej Viklický.

Jak dlouho bude transplantovaná ledvina fungovat se dopředu odhadnout nedá.Lékaři z IKEMU ale mají pacientku, která po úspěšném zákroku se svou novou ledvinou spokojeně žije už 42 let.

Vývoj počtu transplantací orgánů v IKEM (1990 - 2013) | Foto: ČTK

Eva Rajlichová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme