Stát poslal 9 milionů neznámé organizaci Slovensko-český klub bez výběrového řízení

Dotaci ve výši devíti milionů korun na koupi nemovitosti v centru Prahy získal bez jakéhokoliv výběrového řízení Slovensko-český klub. Za peníze chce vybudovat takzvaný Slovenský dům, který by měl fungovat jako kulturní centrum pro slovenskou menšinu. Úřady nedokážou zdůvodnit, proč dávají devět milionů korun neznámému občanskému sdružení. Navíc kulturních center pro slovenskou menšinu je v Praze už dnes několik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rezidence Soukenická 3 v Praue

Rezidence Soukenická 3 v Praue | Foto: Filip Jandourek

Vysoký činžák v Soukenické ulici uprostřed Prahy je zatím plný dělníků, strojů a prachu. Tady kupuje Slovensko-český klub kousek přízemí a sklep, ze kterých vybuduje Slovenský dům.

„Za tím bude ještě jeden galerijní prostor, potom budou schody, po kterých se půjde dolů, tam bude hlavní sál, foyer..,“ přibližuje Vladimír Skalský, místopředseda Slovensko-českého klubu. Má zřejmě vynikající kontakty - podal žádost a uspěl.

„Není to jednoduchá věc, protože nejde jenom o to sepsat projekt, ale bylo už potřeba vlastnit nějaký prostor, bylo potřeba mít stavební povolení, kompletní stavební dokumentaci a tak dále,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dotaci pro Slovensko-český klub se zajímal reportér Lubomír Smatana

Žádost o 9 milionů korun vyřizovalo ministerstvo financí. Do rozpočtu je zařadil bývalý šéf rezortu Jan Fischer, na důvody si už ale nepamatuje.

„Já bych vám k tomu asi říct (nic) nedokázal; já vím, že to byl prostě nějaký úplný detail v rozpočtu,“ říká dnes Fischer.

Koncerty a výstavy pořádají slovenské spolky v Praze běžně a sehnat pro ně prostor není problém, tvrdí Helena Nosková z Klubu slovenské kultury.

„Když je projekt kvalitní, tak nejenže ho můžete dělat v Domě pro národnostní menšiny, donedávna ve Slovenském institutu, který zase bude, a případně po celé Praze,“ zmiňuje Nosková.

Na nákup nemovitostí dostávají spolky od státu peníze zcela výjimečně. Devět milionů korun je podle oslovených zástupců neziskového sektoru téměř neuvěřitelná suma. Slovensko-českému klubu se to podařilo, úřady včetně těch, které o dotaci rozhodly, ale nedokážou vysvětlit proč.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme