IKEM otevírá další pracoviště. V Elipse se zaměří na krevní oběh a játra

Experimentální medicína bude mít v Praze další pracoviště. Pražský IKEM otevřel nový pavilon pro vědu a výzkum, takzvanou Elipsu. Lékaři v něm budou zkoumat nemoci srdce a cév, transplantace nebo poruchy metabolismu. Výzkum bude probíhat i na potkanech nebo ovcích, součástí proto bude malý zvěřinec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEM představil nový pavilon Centra experimentální medicíny Elipsa

IKEM představil nový pavilon Centra experimentální medicíny Elipsa | Zdroj: ČTK

Nová budova z dálky působí, jako by na ní ještě bylo lešení. Je to ale jen nevšední architektonický návrh, okolo budovy jsou pouze upevněné dlouhé dřevěné tyče.

V Centru experimentální medicíny, jak zní oficiální název, budou lékaři zkoumat choroby srdce a cév, nemoci ledvin či jater.

"Nejdříve tak činí na velkých zvířatech a poznatky z toho plynoucí mohou potom aplikovat do vlastního klinického snažení. Jde třeba o operace na prasatech,“ říká ředitel IKEMU Aleš Herman a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum experimentální medicíny Elipsa navštívil redaktor Jan Charvát

„Čili jestliže chceme někdy rozvinout program transplantace tenkého střeva, tak víme, že máme v tuto chvíli odoperováno 30 prasat touto technikou. Naučili jsme se vše k tomu patřičné a budeme se to potom snažit aplikovat do klinického provozu na pacienty."

K výzkumům bude lékařům sloužit zvěřinec v prvním patře pavilonu. "Malá zvířata jsou ve velmi striktním režimu, kde probíhá plné oddělení od vnějšího prostoru, protože ta zvířata mají modifikované organismy,“ vysvětluje Herman a doplňuje:

„Třeba potkani, kteří dostávají arteriosklerózu za tři měsíce života, potkani, kteří dostávají plicní hypertenzi v časném stadiu. A ti musí být zcela odděleni od normálního života, aby nedostali nějaké viry nebo nějaké vlivy z okolního prostředí."

IKEM představil nový pavilon Centra experimentální medicíny Elipsa | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Laborantka Petra Škaroubková, která pracuje s potkany, podotýká, že v IKEMu probíhají různé druhy výzkumu.

„Je to základní výzkum i výzkum, kdy se například klinický doktor domnívá, že určitý lék, který už se vyrábí, účinkuje ještě na další onemocnění, u kterého to ještě nebylo vyzkoušeno. To se tady také testuje,“ popisuje.

Pavilon stál skoro 100 milionů korun

A v jedné zatím ještě poloprázdné laboratoři bude pracovat i doktorka Lenka Červenková.

"Tady se budou zpracovávat hlavně ledviny. Na zvířatech se budou zkoušet léky, které ovlivňují ledviny a krevní tlak. Pak se ledviny zpracovávají a pod mikroskopem je vidět, jestli léčba zabrala. Jestli ledviny jsou poškozené, nebo ne,“ říká.

Pavilon Elipsa stál 98 milionů korun, vnitřní vybavení laboratoří tvořilo desetinu částky. Pražský IKEM se chystá stavět také nový pavilon akutního příjmu, nové prostory pro kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. Stavět by se mělo začít na konci příštího roku.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme