Berlín je první metropolí, která vlastní koncovou doménu. Má zvýšit atraktivitu města

Ode dneška je možné registrovat internetovou adresu s novou příponou '.berlin'. Hlavní město Německa se tak stává první metropolí na světě, která nabízí uživatelům vlastní koncovou doménu. Zavádění webových adres s rozmanitými koncovkami umožnila nedávná změna mezinárodních pravidel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Braniborská brána (Brandenburger Tor)

Braniborská brána (Brandenburger Tor) | Foto: Historiale Berlin Museum

Nezávazný zájem o internetovou adresu, ve formátu vybrané slovo tečka berlin, projevilo přes padesát tisíc organizací nebo osob. Roční poplatek za její používání bude od třiceti do šedesáti eur.

Německá metropole si od novinky slibuje, že zvýší atraktivitu města pro zahraniční firmy nebo turistické společnosti a že ji využijí třeba i řemeslníci.

„Je to dobrý tahák na peníze pro berlínské obchodníky a marketing. Doména '.de' je v tuto chvíli už obsazená,“ říká šéfredaktor serveru pooh.cz Daniel Dočekal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O doménách s vlastní koncovkou mluvil v Ranním interview Radiožurnálu Daniel Dočekal

Po Berlínu mají v příštích měsících získat doménové koncovky k neomezenému používání taky New York, Londýn, Paříž a desítky dalších velkoměst.

Praha zatím žádost o doménu nepodala. „Z České republiky je jediná žádost o novou specifickou doménu od jedné z českých firem, ale nevidím ji ve schválených. Je otázka, kdy k tomu dojde. Je to spojeno s poměrně dlouhým schvalovacím procesem a poměrnou částkou, která je potřeba zaplatit,“ dodává Dočekal.

K desítkám domén, které jsou organizovány geograficky, přibude stovka dalších domén. Podle Dočekala to dnes nedává moc velký smysl:

„Doménové jméno se dnes ve svém významu ztrácí. V době, kdy na internet přistupujeme přes mobily a tablety skoro přestáváme vidět, na jaké domény chodíme.“

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme