EU navrhne další pomoc pro Ukrajinu. Zemi by mohla půjčit až miliardu eur

Evropská komise dnes navrhne další část pomoci pro Ukrajinu. Země by mohla dostat půjčku ve výši jedné miliardy eur, tedy přes 27 miliard korun. Peníze jsou součástí už dřív předloženého balíčku pomoci, ve kterém je celkem v přepočtu přes 300 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, ilustrační foto

Euro, ilustrační foto | Foto: Eva Odstrčilová

Podle Evropské komise je půjčka nutná na stabilizaci špatné situace ukrajinské ekonomiky. Země nemá dlouhodobě peníze ani například na platy státních zaměstnanců, na důchody, nemá prostředky na splácení dluhu.

„Ekonomická a finanční situace Ukrajiny se rychle zhoršuje. To se projevuje na každodenním životě Ukrajinců. Mezinárodní společenství tedy musí zasáhnout a Ukrajině naléhavě poskytnout pomoc,“ řekl eurokomisař Olli Rehn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brusel chce Ukrajině rychle poslat miliardovou pomoc, na co ji Ukrajinci použijí a jaké podmínky musejí splnit, přibližuje zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska.

Cílem dnešního návrhu je, aby Ukrajina mohla dostat pomoc co nejdříve. První peníze by tak mohly do Kyjeva přijít ještě na jaře.

Podmínkou je, aby se Ukrajina dohodla s Mezinárodním měnovým fondem, který po ní požaduje tvrdé reformy ekonomiky.

Uvolnění peněz pak ještě musejí schválit členské země unie a Evropský parlament. Evropská komise také chce, aby unie jednostranně zrušila cla na dovoz ukrajinských výrobků. Tím by mohla Ukrajina ušetřit v přepočtu přes 13 miliard korun.

Příčiny finančních problémů se táhnou už od rozpadu Sovětského svazu.

„Ukrajina nenastoupila cestu tržní ekonomiky. Místo toho neustále drží při životě své průmyslové molochy, zejména na východě Ukrajiny,“ říká Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Stále tam podle něj existují podniky s desítkami tisíc zaměstnanců. „Pokud Ukrajina přijme půjčku od EU, začnou tyto obrovské podniky propouštět lidi. Může se velmi lehce stát, že se východ Ukrajiny vzbouří,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční situaci Ukrajiny komentoval Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Za další příčinu Svoboda považuje neschopnost sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče v čele země.

Půjčku Ukrajině ještě před revolucí slíbilo i Rusko. Svoboda se domnívá, že by ji ani teď nemuselo zemi odmítnout. Využije ji prý k udržení hospodářského vlivu v zemi.

Připomněl také, že v květnu budou na Ukrajině volby, ve kterých může zvítězit i proruská strana.

V krymském městě Jalta demonstrovali stoupenci připojení Krymu k Rusku i jeho zachování v rámci Ukrajiny | Foto: Martin Dorazín

Pavel Polák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme