Podvodné dopisy lákající z lidí peníze se objevily na Moravě, firma hrozí exekucí

Jako lavina se po celé Moravě šíří podvodné dopisy, před kterými policie důrazně varuje. Hlavně starší lidé našli ve schránkách výzvu, ať okamžitě zaplatí téměř 4 tisíce korun, jinak jim hrozí exekuce. Aby údajný dluh spojený se členstvím a klientskou kartou vyřešili, mají zavolat na telefonní číslo, kde je sazba 85 korun za minutu. Desítky poškozených se už obrátily na policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podvodný dopis, který se šíří mezi lidmi hlavně na Novojičínsku a Zlínsku

Podvodný dopis, který se šíří mezi lidmi hlavně na Novojičínsku a Zlínsku | Foto: Silvie Mikulcová | Zdroj: Český rozhlas

Lidé volají ze všech koutů Ostravy. Také z Českého Těšína, z Opavy, z Bruntálu a také ze Zlínského kraje. V ostravské pobočce Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska se od rána nezastavili.

Senioři mají strach, i když netuší nic o údajném dluhu. Podvodné dopisy od pražské firmy Endemos distribution dostali i zemřelí, je to zřejmě nějaký starší seznam.

„Myslíme si, že to bude historie nějaké předváděcí akce a samozřejmě je to zase jen jedna z fint, kterou si vymysleli,“ říká za spotřebitelské sdružení Marcela Reichelová. Navíc v dopise vůbec není číslo bankovního účtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podvodných dopisech informuje reportér Martin Knitl

„Jsou to podvodníci. Provolal jsem skoro čtyři stovky a pak jsem ten dopis vzal a odnesl na policii. Abych trochu varoval druhé,“ popisuje Václav Sýkora z Příborska, jeden z mála poškozených, který je ochotný potvrdit, že na číslo v dopise zavolal.

Telefonní číslo začínající devítkou a dvěma nulami se už podařilo zablokovat. Nikdo by neměl nic podnikat.

„Společnost dopisem vyzývá lidi pod psychologickým nátlakem s hrozbou exekuce provést platbu. V případě doručení dopisu tohoto znění kontaktujte nejbližší policejní oddělení,“ varuje před dalšími možnými následky Petr Gřes z novojičínské policie.

Před firmou Endemos varovala už loni na podzim Exekutorská komora, protože sama tato společnost čelila exekucím. V Jindřišské ulici v Praze, kde má oficiálně sídlo, jsou však jen obyčejné zvonky s čísly, firma tam žádnou jmenovku nemá.

Internetové diskuse se mezitím plní dalšími poškozenými. Je jim i přes 80 let a hrozba vymyšlené exekuce je vyděsila.

Podvodný dopis, který se šíří mezi lidmi hlavně na Novojičínsku a Zlínsku | Foto: Silvie Mikulcová

Martin Knitl, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme