Pátrání po zmizelém Boeingu se soustředí na Indický oceán. Satelity tam zachytily dva objekty

Pátrání po malajsijském letadle, které se před 13 dny ztratilo při cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, se soustředí na Indický oceán. Australské satelity tam zachytily dva předměty, které by mohly se zmizením Boeingu 777 souviset. Do pátrání v Indickém oceánu už se zapojilo na 18 lodí a 35 letadel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Orion Australského královské letectva pátrá v Indickém oceánu po pohřešovaném letadle Malaysian Airlines

Letadlo Orion Australského královské letectva pátrá v Indickém oceánu po pohřešovaném letadle Malaysian Airlines | Zdroj: Reuters

„Australský úřad pro námořní bezpečnost obdržel na základě satelitních snímků informace o objektech, které mohou mít souvislost se ztraceným letadlem,“ řekl dnes nad ránem SEČ australský premiér Tony Abbott.

Domnělé trosky by podle snímků měly být zhruba 2400 kilometrů jihozápadně od australského města Perth. Jeden z objektů má měřit okolo 24 metrů, druhý kolem 5 metrů. Austrálie poslala do oblasti čtyři pátrací letadla a dvě lodi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o pátrání po ztraceném malajsijském letadle telefonovala zpravodajka ČRo v Asii Kateřina Procházková. Hostem Radiožurnálu byl i Ladislav Keller, pilot a letecký publicista

„Letoun australských vojenských sil Orion byl odkloněn ze současné trasy a bude zmiňované objekty hledat. Další tři letadla ho následují. Lokalizace objektů bude velmi složitá a může se ukázat, že nepatří letu MH370,“ dodal australský premiér.

Do pátrání ve vodách Indického oceánu už se zapojilo 18 lodí, 29 letadel a 6 vrtulníků. Přestože pátrání komplikuje zhoršená viditelnost, hloubka oceánu, která v místě pátrání dosahuje několika tisíc metrů, a také proudy vody, malajsijské úřady potvrdily, že v hledání budou pokračovat i v noci.

Podle malajsijského ministra dopravy jsou informace o dvou objektech důležitým vodítkem a je potřeba je důkladně prošetřit.

Po letadle pátrá přes dvacet zemí

Dnes plné nasazení do pátrání po letadle oznámily Spojené státy. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy je teď pátrání pro americké vyšetřovatele nejvyšší prioritou.

Američané do pátraní zapojili i satelity a speciální letadla, která jsou schopná zachytit na hladině tak malé předměty, jako je například periskop ponorky.

„Nasadili jsme národní vyšetřovatele pro dopravní nehody, FBI, zkrátka všechny, kteří jsou k dispozici,“ uvedl Obama.

Pokud se trosky ukáží jako pravé, mohly by napovědět, co se vlastně s letadlem stalo. Mezi vyšetřovacími verzemi stále zůstává nezdařený únos nebo například sebevražda pilotů.

Oblast hledání trosek letadla malajsijských aerolinií, australský satelit zaznamenal dva objekty v moři, které mohou být části Boeingu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Pozornost vyšetřovatelů upoutal letecký simulátor jednoho z pilotů. „Zapojili se místní i mezinárodní experti, aby prozkoumali letecký simulátor. Byla z něj vymazána nějaká data, která se teď forenzní experti snaží obnovit,“ poznamenal malajsijský ministr dopravy Hišamudín Husajn.

Ze ztracených dat chtějí vyšetřovatelé zjistit, jestli si pilot před odletem náhodou nenacvičoval nějaký podezřelý manévr. Může však jít o slepou stopu.

Jestli se potvrdí, že se malajsijský letoun zřítil do Indického oceánu u pobřeží Austrálie, znamenalo by to, že se značně odchýlil od plánované trasy. „Je tam jediné vysvětlení, že se letadlo stalo objektem nezákonného činu, buď únosu ze strany někoho z cestujících nebo úletu letadla, kterého se dopustila posádka,“ míní dopravní pilot a letecký publicista, Ladislav Keller.

Reakce příbuzných cestujících ze ztraceného letadla na informaci o možném nálezu trosek zatím nejsou známé. Malajsijské úřady se už k možnému nálezu také vyjádřily. Upozorňují ale na to, že je potřeba nedělat unáhlené závěry a počkat až do nálezu trosek.

Pokračuje pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Příbuzní cestujících na palubě ztraceného malajsijského letadla píší zprávy pro své příbuzné | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Kateřina Procházková, bre, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme